Tony Blair pokušava pokrenuti muslimane u borbi protiv "ideologije zla"

Britanski premijer Tony Blair sastao se u utorak s čelnicima muslimanske zajednice u toj zemlji kako bi se, dvanaest dana nakon napada u Londonu, pridružili borbi protiv "ideologije zla" AlQaide. L

Muslimanski političari, imami i predstavnici Britanskoga muslimanskog vijeća u utorak su jedan sat razgovarali s Blairom.

"Svi imamo jaku želju uspostaviti prave mehanizme kako bi ljudi u svojim zajednicama mogli prepoznati 'ideologiju zla', suočiti se s njom i poraziti je", rekao je Blair na konferenciji za novinstvo nakon sastanka.

Muslimanski član britanskog parlamenta Shahid Malik izjavio je da većina od 1,6 milijuna britanskih muslimana želi ukloniti radikale.

"Svjesni smo da moramo bolje raditi kako bismo se suočili s tim zlim glasovima, i to čim stignu u našu zajednicu", rekao je Malik.

No, u muslimanskoj zajednici bilo je i protivnika tog sastanka. Neki ugledni muslimani, posebice konzervativniji, sumnjičavi su kad je riječ o Blairovim namjerama. Smatraju, naime, da on u Britaniji želi nametnuti neku vrstu sekularne interpretacije islama.

Tony Blair se nadao da će tim sastankom postići nacionalni konsenzus u borbi protiv terorizma i radikalne ideologije unutar islama.

I dok je njegova vlada podvrgnuta sve većem pritisku, namjerava razdvojiti atentate u Londonu od rata u Iraku. Dvije trećine Britanaca smatra da je to dvoje povezano, prema ispitivanju ICM-a za dnevnik "Guardian" od utorka.

U intervjuu dnevniku "Evening Standard" od utorka šeik Omar Bakri, duhovni vođa al-Mouhadjirouna, radikalne skupine raspuštene u listopadu 2004. godine, rekao je da su londonske atentate uzrokovali rat u Iraku i reizbor Tonyja Blaira 5. svibnja ove godine. "Britanski narod nije učinio dovoljno da spriječi vlastitu vladu da počini užase u Iraku i Afganistanu", izjavio je on.

(Hina) xbnš ydj

Pročitajte više