Tragedija u Peruu: Najmanje 510 poginulih

PREMA najnovijim podacima, u Peruu je tijekom potresa koji se dogodio prije nešto više od 24 sata, poginulo najmanje 510 ljudi.

Mediji izvještavaju o spasiteljima i očajnoj rodbini koja je cijelu noć kopala po ruševinama u potrazi za stradalima. U gradu Pisco spasitelji su iz crkve San Clemente izvukli najmanje 60 trupala. Liječnici su se tijekom protekla 24 sata borili za spas više od 1 500 života.

Snažan potres magnitude 8 stupnjeva po Richterovoj ljestvici pogodio je prekjučer Peru. Epicentar potresa bio je udaljen oko 145 kilometara jugoistočno od glavnog grada Lime, na dubini od oko 40 kilometara. Upozorenje o tsunamiju najprije je izdano za obalu Perua, Čilea, Ekvadora i Kolumbije, ali ga je Pacifički centar za uzbunjivanje sa sjedištem na Havajima ipak kasnije povukao.

Potraga za stradalima je otežana, budući da stanovništvo nakon potresa ostalo bez struje, vode i komunikacijskih kanala. Građani čije su kuće srušene uslijed potresa, noći provode na ulici i u obližnjim parkovima, kampirajući u šatorima.

Peruanski ministar zdravstva Carlos Vallejos za medije je izjavio kako se broj poginulih povećava, te da spasitelji nakon 24 sata gube nadu u pronalazak preživjelih osoba.

Zamjenik šefa peruanske vatrogasne službe Roberto Ognio izjavio je kako se broj smrtno stradalih sa 450 (kako je jučer objavljeno) popeo na najmanje 510.

Iako je najprije izmjerena jačina potresa 7,9 po Richterovoj ljestvici, iz Seizmološkog su centra u četvrtak izjavili kako je magnituda potresa ipak iznosila 9 stupnjeva. Najmanje 14 potresa magnitude 5 stupnjeva po Richterovoj ljestvici koji su se dogodili nakon velikog potresa, dodatno su uznemirili stanovništvo, iako nema izvještaja o novim materijalnim štetama i ozljedama.

Peruanski predsjednik Alan Garcia helikopterom je doletio u Icu, grad sa 120 tisuća stanovnika u kojemu se uslijed potresa srušila četvrtina grada i proglasio izvanredno stanje.

Stručnjaci su ovaj potres usporedili sa potresom u Indijskom oceanu koji je 2004. godine izazvao tsunami s katastrofalnim posljedicama.

Općenito, potresi magnuitude 8 stupnjeva po Richterovoj ljestvici mogu izazvati nezamislivu štetu. Potresi magnitude 2.5 do 3 stupnja po Richteru u pravilu se najmanje osjete, a svako povećanje na Richterovoj ljestvici za jedan broj znači deset puta jači potres.

Godine 1970. godine u Peruu je poginulo oko 50 tisuća građana kada je potres izazvao katastrofalne lavine leda i zemlje koje su zatrpale grad Yungay, a ovaj potres jedna je od najgorih prirodnih katastrofa koje su pogodile Peru tijekom posljednjih sto godina.

Foto:AFP

Pročitajte više