Tražitelji azila u Hrvatskoj bit će smješteni u Šašnoj Gredi kraj Siska

PREDSTAVNICI Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), Hrvatskog Crvenog križa (HCK) i UNHCRova Ureda u Hrvatskoj danas su potpisali trojni memorandum o suradnji na zbrinjavanju tražitelja azila u privremenom prihvatnom centru U Šašnoj Gredi kraj Siska, gdje bi do osnivanja stalnog centra trebao biti smješten prvi azilant koji će taj status u Hrvatskoj dobiti nakon 1997.

Naime, od 1997. niti jedan tražitelj azila nije dobio azil u Hrvatskoj, što u MUP-u opravdavaju tvrdnjom da je tek nekoliko njih od ukupno 378 od 1997. do danas udovoljavalo uvjetima za dobivanje azila (da je zbog straha prisiljen bježati iz matične zemlje), već da se uglavnom radilo o ilegalnim migrantima koji su, kada su uhvaćeni, zatražili azil kako bi kupili vrijeme.

Privremeni prihvatni centar u Šašnoj Gredi, nekadašnje izbjegličko naselje, prošle su godine zajednički osnovali UNHCR i HCK, a nakon što je 1. srpnja ove godine na snagu stupio novi Zakon o azilu preuzeo ga je MUP koji će ga koristiti za prihvaćanje tražitelja azila do osnivanja stalnog prihvatnog centra u Stubičkoj Slatini.

Zadovoljstvo dogovorenim modalitetima suradnje izrazili su svi potpisnici memoranduma - državni tajnik u MUP-u Ivica Buconjić, zamjenica predsjednika HCK-a Dubravka Horvat i predstavnica UNHCR-a u Hrvatskoj Catherine Bertrand, poželjevši da se dosadašnja iznimno dobra suradnja nastavi i ubuduće.

Buconjić je naglasio kako će politika prema azilantima biti vrlo važna kod procjene Hrvatske u postupku njezina priključenja EU, čemu će, kaže, uvelike doprinijeti kvalitetni Zakon o azilu koji se temelji na konvencijama UN-a o zaštiti ljudskih prava te je usklađen s zakonodavstvom EU.

Catherine Bertrand kazala je kako očekuje da će Hrvatska, osim zakona, uskoro donijeti i podzakonske akte na kojima će se temeljiti provedba zakona, najavivši pomoć UNHCR-a u kreiranju i provođenju politike prema azilantima.

MUP-ov državni tajnik istaknuo je da se prihvaćanjem azilanata u Šašnu Gredu na tom području ništa neće promijeniti, da se tamošnje stanovništvo ničega ne mora bojati, jer se, tvrdi, radi o ljudima koji u Hrvatskoj borave zakonito i čekaju okončanje postupka, odnosno hoće li im se na zahtjev za azilom odgovoriti pozitivno ili negativno.

Tu je, naglašava, razlika između prihvatilišta za azilante i za strance, poput onoga u Ježevu gdje se prije nekoliko dana dogodio incident.

Upitan kada će biti gotov prihvatni centar u Stubičkoj Slatini, odgovorio je da to ovisi o proceduri Europske komisije, rekavši kako će MUP, ne bude li centar u Šašnoj Gredi s 50 mjesta za azilante udovoljavao potrebi, razmisliti o osnivanju još jednog privremenog centra.

Inače, prema MUP-ovim podacima, u prvoj polovici ove godine azil su zatražile 53 osobe, od kojih je u postupak ušlo samo tri zahtjeva, a od stupanja na snagu novoga zakona, znači u srpnju, azil je zatražilo 19 osoba, od kojih je 15 ušlo u postupak.

Najviše ih je u tom razdoblju bilo iz Srbije i Crne Gore (sedam).

(Hina) xtr yaz

Pročitajte više