UHLJEBISTAN

Treba li ukinuti socijalnu pomoć onima koji ne žele raditi?

Foto: 123rf/Index

NEDAVNI slučaj iz Bjelovara otvorio je staro pitanje - treba li država, odnosno lokalna vlast, uzimati novac svih nas za pomaganje onima koji su sposobni raditi, ali to ne žele?

>> Bjelovar pozvao 49 korisnika socijalne pomoći na rad za opće dobro. Rade 4.

Podsjetimo, gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak početkom svibnja donio je odluku prema kojoj će svi koji su radno sposobni ili djelomično radno sposobni, a korisnici su socijalne pomoći, biti pozvani raditi za opće dobro što će organizirati Komunalac u suradnji s Centrom za socijalnu skrb.

"Tko se ne odazove, ostat će bez socijalne pomoći", sukus je odluke koju je donio Grad Bjelovar. U odluci, naime, stoji da će korisnici socijalne pomoći biti pozvani da pomognu u jednostavnijim poslovima poput održavanja zelenih površina.

Kako je tada objavljeno, oni koji dobiju pozive, mjesečno će do kraja godine trebati odraditi između 30 i 90 sati. Ako to odrade, socijalna pomoć će im se isplatiti. Oko 200 osoba u Bjelovaru prima socijalnu pomoć, a prema nekim podacima, čak 50 posto njih je zdravstveno sposobno za rad.

Od 49 pozvanih rade njih - četiri

Mjesec i pol kasnije svoj rad za opće dobro započela su tek četiri građanina. Radi se o jednostavnim poslovima poput održavanja zelenih površina.

Kako je objavio portal bjelovar.live, u prvoj grupi pozvano je 49 radno sposobnih građana koji primaju socijalnu pomoć. "Od toga ih deset uopće nije reagiralo, 20 ih je donijelo dokumentaciju od liječnika, dio ih se izgubio u birokratskim bespućima, a svega sedam je izrazilo volju za radom", objavio je portal dodajući kako je tih sedam prošlo osposobljavanje i liječnički, ali na poslu ih se pojavilo samo - četvero.

"Želimo da se stvari ujednače. Za razne socijalne stvari dajemo nekoliko milijuna kuna godišnje, a mnogi od njih su radno sposobni. To nije pravedno", komentirao je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

I zaista, postavlja se pitanje kakvog smisla ima davati socijalnu pomoć iz džepova svih građana onima koji su radno sposobni i zdravi, a odbijaju mrdnuti prstom kako bi napravili nešto za zajednicu koja ih financira?

Što vi mislite? Treba li ukinuti socijalnu pomoć onima koji su zdravi i radno sposobni, a ne žele raditi? Recite nam u anketi!

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

 

Pročitajte više