Trsat: Kip Ivana Pavla II. bit će otkriven 10. svibnja

"Trsatski hodočasnik" kip je pape Ivana Pavla II. (1920.2005.) koji će 10. svibnja biti otkriven i posvećen u Svetištu Majke Božje Trsatske, potvrdio je danas idejni začetnik kipa i zamjenik gvardijana Svetišta otac Serafin Sabol.

Riječ je o radu akademskog kipara Ante Jurkića, koji su trsatski franjevci uzeli na preporuku ministra kulture Bože Biškupića, tvrdi o. Serafin.

Po njegovim riječima sama ideja za nastanak kipa začeta je još za trećeg Papina posjeta Hrvatskoj, kad je posjetio i Rijeku, 8. lipnja 2003., i kad se s njima franjevcima molio na ulazu u crkvu pred slikom Majke Božje Trsatske.

Tako će i kip, koji se ovih dana završava u ljevaonici zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, prikazivati papu Ivana Pavla II. u klečećem položaju, a bit će postavljen pred ulaznim vratima trsatske crkve, te kad su vrata crkve otvorena, Papin kip gleda izravno u čudotvornu sliku Majke Božje Trsatske, objasnio je o. Serafin.

Po riječima kipara Jurkića, postolje na kojem Papa kleči visoko je 30 cm i izrađeno je u istarskom kamenu, a sam kip koji prikazuje Ivana Pavla II. visok je 240 cm i izrađen je u gipsu i glini, te izliven u bronci boje starog zlata. Dodao je da je cijeli kip težak više od jedne tone.

Jurkić napominje da je, radeći kip, Papu želio prikazati u meditativnu stanju kako pokušava sklopiti svoje stare drhtave ruke na molitvu, a od ideje pa do konačne izvedbe djela Jurkić je na projektu radio oko godinu i pol dana.

Kip će biti posvećen i otkriven na blagdan Svetišta, najavio je o. Serafin, a otkrit će ga i blagosloviti zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, riječki nadbiskup Ivan Devčić, te apostolski nuncij u Hrvatskoj Francisco Javier Lozano.

Fra Serafin je istaknuo i, kako se izrazio, da su darovatelji kipa Vlada Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, grad Rijeka i Hrvatska turistička zajednica.

O. Serafin tvrdi i kako su tim kipom Hrvati prvi koji su Papi podignuli spomenik nedugo nakon njegove smrti.

(Hina) xsdju ymc

Pročitajte više