Trump uveo brutalne sankcije Iranu i odmah najavio nove. U Teheranu su bijesni

Foto: EPA

SJEDINJENE Američke Države danas su obnovile i ojačale ekonomske sankcije iranskom naftnom, bankarskom i prometnom sektoru, nakon što su se ranije ove godine odlukom predsjednika Donalda Trumpa odlučile povući iz nuklearnog sporazuma što ga je Iran 2015. sklopio sa šest velikih sila.

"Veliki financijski pritisak koji ministarstvo financija provodi nad Iranom treba dati jasno do znanja iranskom režimu da će se suočiti sa znatnom financijskom izolacijom te ekonomskom stagnacijom sve dok temeljito ne promijene svoje destabilizirajuće ponašanje", rekao je Steven Mnuchin, američki šef financija.

Sankcije obuhvaćaju 50 iranskih banaka i podružnica, više od 200 osoba i plovila u njihovu pomorskom transportu, a zahvaćaju i Iran Air, nacionalnu zrakoplovnu kompaniju, te više od 65 njihovih aviona, rekao je u izjavi Mnuchin.

Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton je najavio da to nije kraj sankcijama i da će ih biti još.

Osam izuzetaka

Američki državni tajnik Mike Pompeo kazao je da SAD u slučaju osam država poštuje privremeno izuzeće, čime im dopušta kupovati iransku naftu, a to su Kina, Indija, Grčka, Italija, Tajvan, Japan, Turska i Južna Koreja, redom zemlje koje su najveći kupci iranske nafte. 

Pompeo je kazao da više od 20 država poštuje sankcije te je prekinulo uvoz nafte iz Irana smanjujući tako kupnju za više od milijun barela po danu.

Državni tajnik Pompeo rekao je da je Iran destabilizirajuća sila na Bliskom istoku, a sankcije bi trebale ubrzati nagli pad međunarodne gospodarske aktivnosti Irana.

Pompeo je istaknuo da se nada kako je novi dogovor s Iranom moguć.

Bijes u Iranu

Iranski predsjednik već je najavio da će i dalje prodavati naftu i time kršiti sankcije koje Sjedinjene Države ponovno nameću.

"Amerika želi u potpunosti srezati iransku prodaju nafte, ali mi ćemo nastaviti prodavati svoju naftu kako bismo stali na kraj sankcijama", kazao je Rohani.

"Danas neprijatelj cilja na našu ekonomiju, a glavna meta sankcija je naš narod", rekao je Rohani.

"Ovo je ekonomski rat protiv Irana, no Amerika treba naučiti da ne može koristiti svoj jezik i silu protiv Irana. Spremni smo oduprijeti se bilo kakvom pritisku", dodao je iranski predsjednik.

Pročitajte više