Trumpov savjetnik se sastao s Erdoganom zbog Izraela i Palestine

Foto: EPA

SAVJETNIK Bijele kuće Jared Kushner razgovarao je u srijedu s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom o svojim izraelsko-palestinskim mirovnim naporima te o poboljšanju američko-turske suradnje i načinima poboljšanja gospodarskih uvjeta u regiji.

Kushner, odgovoran za američku izraelsko-palestinsku politiku, rekao je da će mirovni plan rješavati pitanja o konačnom statusu izraelsko-palestinskog sukoba, uključujući granice.

Bijela kuća je rekla da sastanku s Erdoganom osim Kushnera prisustvuje i posebni predstavnik za međunarodne pregovore Jason Greenblatt i američki posebni predstavnik za Iran Brian Hook.

Razgovori o Turskoj i o problemima između Izraela i Palestine

"Razgovarali su o poboljšanju suradnje između Sjedinjenih Država i Turske i naporima Trumpove administracije da se olakša mir između Izraelaca i Palestinaca", rekla je Bijela kuća.

"Osim toga, razgovarali su o načinima na koje poboljšati stanje u cijeloj regiji gospodarskim ulaganjima", rečeno je.

Erdogan je bio jedan od najglasnijih kritičara potpore američkog predsjednika Donalda Trumpa koju iskazuje za Izrael. 

Prošle godine rekao je da je SAD učvrstio svoju ulogu posrednika na Bliskom istoku premještanjem izraelske ambasade u Jeruzalem i priznanjem Jeruzalema kao glavnog grada.  

Hoće li se stvarati palestinska država?

U intervjuu objavljenome u ponedjeljak na Sky News Arabia tijekom posjeta zaljevskim zemljama američkim saveznicama Kushner nije posebno spomenuo palestinsku državu, čije je stvaranje bio ključni cilj američkih mirovnih napora dva desetljeća.

Međutim on je rekao da će dugoočekivani mirovni prijedlog biti izgrađen na "mnogim prijedlozima iz prošlosti", uključujući i dogovore u Oslu 1990-tih koji osiguravaju osnivanje palestinske državnosti i koji će zahtijevati ustupke na objema stranama.

Američki dužnosnici rekli su da će se Kushner, Trumpov zet, fokusirati na gospodarsku komponentu plana tijekom sedmodnevna posjeta regiji.

Pročitajte više