Tuđen-Mazuth i direktor Ladini "Dalmatinku" oštetili za 10 milijuna kuna

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je istražni zahtjev protiv bivše stečajne upraviteljice sinjske "Dalmatinke", direktora tršćanske tvrtke "La Distributrice", koja je kupila sinjsku tvrtku, i još pet osoba, koje se terete za zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, čime je "Dalmatinka" oštećena za najmanje 10 milijuna kuna, potvrđeno je u Državnom odvjetništvu.

Bivša stečajna upraviteljica i direktor "La Distributicea" i novoosnovane tvrtke "Dalmatinke Nove" Gianfranco Ladini, kojima Odvjetništvo navodi samo inicijale, osumnjičeni su da su od ožujka 2002. do travnja 2003., teškim kršenjem zakona i pravila poslovanja pribavili nepripadnu korist društvima "La Distributice" i "Dalmatinki Novoj" od najmanje 10 milijuna kuna na štetu "Dalmatinke" d.d. u stečaju i njezinih vjerovnika u postupku prodaje imovine te tvrtke.

Stečajna upraviteljica i direktor osumnjičeni su i za nanošenje štete državnom proračunu od četiri milijuna kuna.

Odvjetništvo u istražnom zahtjevu, naime, također navodi kako su Gianfranco Ladini i predsjednik Nadzornog odbora "Dalmatinke Nove" L. L., uz pomoć koordinatora F. P. i voditelja Službe računovodstva N. M., u glavnoj knjizi društva prikazali netočne podatke o vrijednosti preuzetih zaliha od "Dalmatinke d.d." u stečaju, prikazavši vrijednost umanjenu za dva milijuna kuna, čime su oštetili državni proračun.

Blanka Tuđen-Mazuth osumnjičena je i da je predala dobra, zalihe materijala i proizvoda "Dalmatinke" d.d. u stečaju "Dalmatinki Novoj", pri čemu nije obračunala i platila porez na dodanu vrijednost od nešto više od dva milijuna kuna, pribavivši tako tvrtki u stečaju protupravnu imovinsku dobit i oštetivši državni proračun.

Protiv Blanke Tuđen-Mazuth još su otprije podnesene kaznene prijave za brojne financijske zlouporabe i zlouporabe ovlasti i u stečaju tvrtke "Dalmacije" u Dugom Ratu kod Omiša potkraj 2003. i u početku 2004. Zbog sumnje da je počinila slična kažnjiva djela i u stečajnom postupku sinjske "Dalmatinke" USKOK je još u travnju 2004. zatražio proširenje istrage i na to poduzeće.

Pročitajte više