Turner Prize 2003.: Pobjednik umjetnik Grayson Perry

DVADESETA dodjela Turner Prize ugledne, ali kontroverzne britanske nagrade za suvremenu umjetnost održana u nedjelju, i ove je godine uzbudila duhove.

Ovogodišnju nagradu Turner vrijednu 20.000 funti dobio je 43-godišnji lončar Grayson Perry, kontroverzni umjetnik koji se na javnim okupljanjima redovito pojavljuje odjeven u svoj ženski alter ego i predstavlja se imenom Claire.

Perry je nagradu dobio za seriju keramičkih vaza klasičnog oblika, oslikanih temama koje prikazuju nasilje, najčešće nad djecom.

Slika na jednoj od vaza izloženih u londonskoj Tate galeriji pod nazivom "Pronašli smo tijelo vašeg djeteta, 2000." prikazuje izbezumljenu majku pokraj tijela mrtvog djeteta. Muškarac koji se od njih udaljuje izgleda kao počinitelj zločina nad djetetom.

"Većina onih koji pročitaju naziv djela pomislit će na pedofile, no, uvjeravam vas da 90 posto ubojstava djece počine upravo njihovi roditelji", rekao je Perry.

Šokantne slike vide se tek kad se približite vazama, no Perry objašnjava kako on "najviše voli koristiti gerilsku taktiku". "Bilo je već vrijeme da jedan keramičar i transvestit dobije nagradu Turner", zaključio je umjetnik.

"Želim da moja djela na prvi pogled izgledaju prekrasno, no kad ih pogledate izbliza, želim da ona potaknu polemiku", objasnio je Perry novinarima.

U ovogodišnjoj su konkurenciji, osim Perryja bila još četiri umjetnika: Willie Dohery, Anya Gallaccio te braća Jake i Dinos Chapman, favoriti londonskih medija i kladioničara, koji su izložili skulpturu pod nazivom "Smrt".

Ona prikazuje dvije lutke na napuhavanje koje upražnjavaju oralni seks. Novinarima je bilo teško pronaći kut iz kojega bi snimili djelo, a da ne ispadne neukusno. Uz rad ide i upozorenje - "Ne preporučuje se mlađima od 16 godina."

Dodjela Turnerovih nagrada uvijek među Britancim iznova potakne pitanje "Je li to umjetnost?". Ljutiti kritičari smatraju da umjetnici samo žele postići senzaciju radi senzacije. No, unatoč njihovim ocjenama, tisuće fanova i ove je godine pohitalo posjetititi izložbu u Tateu.

Pročitajte više