Turska smatra da više nema potrebe za NATO misijom za zaustavljanje migranata

Foto: FaH

TURSKA traži da se završi NATO-va misija u Egejskom moru jer smatra da velik pad broja migranata koji žele doći u Grčku znači da više ne postoji potreba za ratnim brodovima koji bi patrolirali njezinim obalama.

"To je bila privremena misija, a cilj te privremene misije je postignut. Nema potrebe dalje je produživati", rekao je turski ministar obrane Fikri Isik novinarima u Bruxellesu danas. "Bile NATO snage ovdje ili ne, mi ćemo nastaviti našu borbu protiv migrantskog kretanja".

Isik je dan ranije, kazali su izvori, rekao ministrima obrane NATO-a da nema potrebe nastaviti misiju nakon kraja prosinca.

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen čija zemlja predvodi pomorsku misiju u Egejskom moru, kazala je da je misija dogovorena do 31. prosinca. Upitana što će biti nakon toga, kazala je: "Tada ćemo morati vidjeti".

Po izvješću Europske komisije iz rujna, samo 85 ljudi dnevno dolazi na grčke obale, dok je u listopadu prošle godine dolazilo čak i do 10.000 ljudi.  Za razliku od operacije kod talijanskih obala kojom se spašeni migranti dovoze u Europu, migranti se na Egejskom moru vraćaju u Tursku čak i ako su ulovljeni u grčkim vodama.

Pročitajte više