Turska je gotovo spremna za napad na Siriju: "Erdogan treba samo dati odobrenje"

TURSKA je vojska gotovo spremna za kopneni napad na sjevernu Siriju, a ta bi odluka mogla biti donesena već danas, rekli su turski dužnosnici, dok su turske snage istovremeno bombardirale kurdsku miliciju preko granice, prenosi Reuters.

Turska je pokrenula zračne napade na sjever Sirije, područje naseljeno Kurdima, nakon bombaškog napada u Istanbulu prije dva tjedna za koji je Ankara okrivila kurdsku miliciju. Kurdske su snage odbile odgovornost za napad i povremeno na prekogranične napade odgovarale minobacačkim granatiranjem.

Upozorenja SAD-a i Rusije

"Turskim oružanim snagama treba samo nekoliko dana da postanu gotovo potpuno spremne", rekao je jedan visoki dužnosnik. "Neće trebati dugo da operacija počne. Ovisi samo o tome hoće li predsjednik dati odobrenje."

Turska je ranije već pokrenula vojne napade u Siriji protiv YPG-a, smatrajući ga krilom zabranjene Kurdistanske radničke stranke (PKK), koju Turska, Sjedinjene Države i Europska unija nazivaju terorističkom skupinom. PKK je također zanijekala odgovornost za napad u Istanbulu.

"Sve su pripreme završene. To je sada politička odluka", rekao je drugi turski dužnosnik za Reuters, također tražeći anonimnost uoči sastanka. Erdogan je još u svibnju rekao da će Turska uskoro pokrenuti vojnu operaciju protiv YPG-a u Siriji, ali takva operacija tada nije realizirana.

Sjedinjene Države upozorile su Tursku da bi eskalacija sukoba mogla utjecati na borbu protiv militanata Islamske države u Siriji. Rusija je od Turske zatražila da se suzdrži od kopnene ofenzive. Podupirala je sirijskog predsjednika Bašara al-Asada u 11-godišnjem ratu u zemlji, dok je Ankara poduprla pobunjenike koji se bore da ga svrgnu.

Pročitajte više