TURSKI PARLAMENT PRIHVATIO DOPUNE USTAVA

Turski je parlament u četvrtak izglasao niz ustavnih amandmana koje bi Turskoj trebale omogućiti da se prilagodi europskim demokratskim standardima i poveća njezine izglede da dobije zeleno svjetlo za početak pregovora o priključenju Europskoj uniji.

Od 471 nazočnog zastupnika, 457 ih je glasovalo za izmjene, kazao je dopredsjednik parlamenta Nevzat Pakdil. Osam je glasovalo protiv, jedan se suzdržao, a pet ih je predalo neispunjene listiće.

Jedna od deset prihvaćenih dopuna odnosi se na ukidanje državnih sudova sigurnosti, posebnih sudova nadležnih za političke procese i ugrožavanje državne sigurnosti i koji su bili meta kritika EU-a i branitelja ljudskih prava.

Drugim se amandmanom iz temeljnog zakona briše svaki spomen na smrtnu kaznu, dok se u trećem proglašava "pravna jednakost muškaraca i žena". Turski je parlament već ukinuo smrtnu kaznu.

Dopunjeni ustav daje usto međunarodnim ugovorima prednost pred nacionalnim zakonima, što su osudili euroskeptici koji tvrde da bi Turska, bude li članica Unije, tako mogla izgubiti dio suvereniteta u korist EU-a.

Niz dopuna poduprle su istodobno Stranka pravde i razvitka (AKP) na vlasti i socijaldemokratska oporba iz Narodne republikanske stranke (CHP).

Riječ je o devetoj izmjeni turskog ustava koji potječe iz 1982., a izrađen je pod utjecajem vojske koja je srušila vladu dvije godine prije toga.

(Hina) xvrad ysd

Pročitajte više