Turski Ustavni sud smatra da Erdogan nije vođa svoje stranke

TURSKI Ustavni sud objavio je u srijedu da ne priznaje Tayyipa Erdogana za vođu vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP), što je bacilo još jednu sjenu na njegovu namjeru da postane premijerom.

Turski državni tužitelj zatražio je od suda da suspendira Erdogana s položaja vođe stranke u okviru napora da u potpunosti zabrani njegovu stranku.

Sud je taj zahtjev odbacio, ističući da se Erdogan sam već diskvalificirao za čelno mjesto u stranci. ´Većinsko stajalište suda jest da Erdogan nije stranački vođa´, rekao je sudac Hasim Kilic.

Erdogan se u listopadu na tužiteljev zahtjev odrekao statusa ´osnivačkog člana´ stranke, na temelju kojeg je i izabran za predsjednika stranke pri njezinu osnivanju 2001. Sudac Kilic tvrdi da se na taj način odrekao i položaja predsjednika stranke.

Erdogan je diskvalificiran za osnivačkog člana stranke i zabranjeno mu je obnašanje dužnosti premijera jer je u prošlosti bio osuđen zbog poticanja na islamističku pobunu. Očekuje se ipak da će kasnije ove godine tražiti da ga se izabere za nasljednika sadašnjeg turskog premijera Abdullaha Gula.

Pročitajte više