Tužiteljstvo ICTY-a primilo pismo predsjednika Mesića

TUŽITELJSTVO Haškog suda (ICTY) u četvrtak je primilo pismo hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića s prijedlozima vezanim uz optužnicu protiv generala Ante Gotovine, potvrdila je glasnogovornica Tužiteljstva Florence Hartmann.

"Jučer smo primili pismo predsjednika Mesića. Razmotrit ćemo svaki element pisma i dati na njega opširan odgovor", kazala je Hartmann.

One nije željela prejudicirati kakav će biti odgovor na prijedloge sadržane u pismu, već je kazala da će Tužiteljstvo "dati prioritet odgovoru predsjedniku Mesiću u skladu s ranije isticanim načelima".

Hrvatski predsjednik predložio je u u pismu glavnoj tužiteljici ICTY-a Carli del Ponte izmjenu ili povlačenje optužnice, te pružio jamstva da će se Gotovina odazvati pozivu Suda ako mu se omogući ispitivanje u svojstvu osumnjičenika u Zagrebu.

Hartmann je ranije, nakon objave tih prijedloga, kazala da će Tužiteljstvo na njih odgovoriti u "skladu sa zakonom, odnosno Statutom i Pravilima ICTY-a", ističući da je Gotovina optuženik ICTY-a od 2001. te da se tužiteljica Del Ponte "angažirala kako bi ga saslušala odmah po njegovom dolasku u Haag".

Iz Ureda predsjednika Republike istodobno je Vladinu Uredu za suradnju s ICTY-em poslan određeni broj dokumenata vezanih za slučaj Gotovina, koji bi nakon što ih vlada deklasificira trebali biti proslijeđeni Haagu.

Predsjednik Mesić je u petak, na svečanom otvaranju novog Veleposlanstva SAD u Zagrebu, rekao kako su "tek sada pronađeni dokumenti koji mogu pomoći u obrani generala Gotovine".

Ti su dokumenti, prema riječima predstojnika Ureda za suradnju s ICTY-em Frane Krnića, vezani uz "odlazak Srba iz Krajine 1995. i zapovijedi koje je potpisao general Gotovina".


Pročitajte više