Tužiteljstvo od policije traži provjeru činjenica u vezi internet ankete o Lučinu

Državno odvjetništvo potvrdilo je danas kako je od policije zatražilo da utvrdi činjenice u vezi Internet ankete s pitanjem treba li ubiti bivšeg ministra unutarnjih poslova Šimu Lučina, nakon čega će razmotriti radi li se o kaznenom djelu poticanja na ubojstvo.

Na Internet stranici koja govori o ustaškom pokretu i vođi ustaške Crne legije Juri Francetiću od nedavno se provodi anketa s pitanjem "Da li biste za novčanu nagradu ubili Šimu Lučina".

Zamjenik glavnog državnog odvjetnika Dragan Novosel Hini je rekao da se, prema dosadašnjim saznanjima, server na kojemu se nalazi adresa sporne web stranice nalazi u njemačkom gradu Bremenu.

U utvrđivanju relevantnih činjenica hrvatska će policija, bude li to potrebno, zatražiti međunarodnu pravnu pomoć, rekao je Novosel.

Napominje da bi utvrđivanje je li objavom ankete na Internet stranici počinjeno kazneno djelo bilo jednostavnije da je izmijenjen Kazneni zakon stupio na snagu, odnosno da ga nije ukinuo Ustavni sud.

Naime, tim su izmjenama bila propisana kaznena djela vezana uz veličanje fašističkih i drugih totalitarističkih simbola i režima, kao i odredbe o kompjutorskom kriminalu.

Novosel je dodao kako će trebati utvrditi sadrži li anketno pitanje elemente kaznenog djela poticanja na ubojstvo, odnosno je li postavljeno pitanje treba li ubiti Lučina i izravni poziv na njegovo ubojstvo.

U Odjelu za odnose s javnošću MUP-a nisu htjeli ništa reći o ovom slučaju, upućujući na glasnogovornika Vlade Ratka Mačeka koji je bio nedostupan jer je na službenom putu u inozemstvu.

Zamoljen za komentar Lučin je kratko izjavio da su takve pojave, nažalost, još uvijek dio hrvatskog društvenog i političkog folklora.

Pročitajte više