TV BiH: SCG spremna graditi VC u zamjenu za odbacivanje tužbe

VLASTI iz Beograda su navodno spremne besplatno izgraditi 100 kilometara koridora VC ako BiH odustane od tužbe za agresiju pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu, objavila je u utorak navečer TV BiH, pozivajući se na neimenovane izvore.

Ova je vijest objavljena kao udarna u središnjem TV dnevniku. Politički analitičar Međunarodne krizne skupine u BiH Senad Slatina je rekao kako ne vjeruje da bi i jedan političar u BiH pristao na ovakve nagodbe, jer bi to značilo "političko samoubojstvo".

"Izgradnja koridora VC je ekonomski projekt kojeg BiH treba ostvariti korištenjem ekonomskog instrumentarija i financijskim pogodbama, a ne političkim ili sudskim kompenzacijama", kazao je Slatina za TV BiH.

Prometni pravac VC trebao bi povezivati Budimpeštu i hrvatsku luku Ploče. Vijeće ministara BiH do sada je o izgradnji dijela tog koridora koji bi trebao prolaziti kroz BiH prve kontakte imalo s privatnom bosansko-malezijskom tvrtkom "Bosmal". Prihvaćena je ponuda da ta tvrtka osigura početna sredstva nužna za izradu studije izvedivosti i projektne dokumentacije.

"Bosmal" ima obvezu za četiri mjeseca osigurati 300 milijuna eura a ukoliko u tome uspije nastavili bi se razgovori o dodjeli koncesije za gradnju autoceste.

Pročitajte više