Tvorci Daytona: Dodik uz pomoć Rusa vodi Republiku Srpsku prema odcjepljenju

TVORCI Sporazuma iz Daytona Richard Holbrooke i nekadašnji visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown napisali su analitički tekst o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, a kojega su i zajednički potpisali. Tekst analize u cijelosti je danas objavio sarajevski dnevnik Dnevni Avaz.

Dodik iskoristio sve slabosti

"Premijer bosanskih Srba Milorad Dodik, nekada miljenik međunarodne zajednice, pogotovo Washingtona, zbog svog suprotstavljanja nacionalističkoj Srpskoj demokratskoj stranci, jednostavno je usvojio njen program rada i djelovanja, rasterećen njenog tereta za počinjeni genocid. Njegova dugoročna politika je jasna: dovesti svoj srpski entitet, Republiku Srpsku, u poziciju da se odcijepi čim se ukažu takve mogućnosti", navodi se u svojevrsnoj analizi stanja u BiH kojeg potpisuju Ashdown i Holbrook.

Također, dvojac iz Daytona navodi kako je Dodik koristio slabosti ustavne strukture države, ali i umor te zasićenost međunarodne zajednice ovim problemom. Isto tako Dodik je iskoristio i nesposobnosti EU da ispoštuje vlastite uvjete, a na koncu tijekom zadnje dvije godine uspio je uništiti najveći dio stvarnog progresa ostvarenog u BiH u proteklih 13 godina.

Poticaj Rusije i petrodolara

"Dodikove aktivnosti pothranjivali su i poticali Rusija i ruski petrodolari. Osim toga, njegov dugogodišnji rival, predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, vrlo često je davao izjave o potrebi ukidanja dva entiteta od kojih je sastavljena BiH i o potrebi stvaranja nepodijeljene zemlje koja se neće sastojati od federalnih jedinica", navodi se u analizi stanja u BiH u kojem se zaključuje kako i Dodik i Silajdžić ruše osnovni princip sporazuma iz Daytona, a to je federalni sustav u okviru jedne države. Autori navode kako "otrovni" odnosi i sukobi između Dodika i Silajdžića predstavljaju srce sadašnje krize u BiH. 

"Kao rezultat toga, ponovo su oživjele sumnje i strahovi koji su bili osnova za početak rata 1992., a na zamahu sve više dobivaju negativna, štetna i destruktivna događanja, popraćena ponovim buđenjem bošnjačkog i hrvatskog nacionalizma", stoji u analizi Holbrooka i Ashdowna. Također, dvojac je apostrofirao i slabosti EU, a navodi se kako Dodik i Rusija koriste sve slabosti EU, jer njeno djelovanje i program aktivnosti jest izazivanje neprilika za SAD i EU gdje god je to moguće.

Europska unija i njeni propusti

"Europska unija, prije svega, napravila je propust ne podržavajući svog predstavnika u ovoj zemlji, sposobnog slovačkog diplomatu Miroslava Lajčaka, i u ključnim momentima je narušila i umanjila njegove ovlasti i nadležnosti", zaključuje se u analizi stanja u BiH.

I.Ć.
Foto: AFP (Arhiva)

Pročitajte više