Tvrtka "Dell" prisiljena povući 4 milijuna "Sonyjevih" baterija za laptope

“DELL INC.", jedna od vodećih američkih tvrtki za proizvodnju informatičke opreme, jučer je objavila kako će iz prodaje povući 4,1 milijun baterija kojima se napajaju njihovi laptopi.

Baterije, koje je proizvela tvrtka "Sony", se prema navodima "Della", mogu pregrijati i izazvati požar.

Američko povjerenstvo za sigurnost potrošačkih proizvoda  (CPSC) navode da je ovo dosada najveće povlačenje proizvoda iz prodaje u povijesti elektronske indusrije.

"Dellov" glasnogovornik Ira Williams tvrdi kako se povlačenje odnosi na laptopove proizvedene između 1. kolovoza 2004. i 18. srpnja ove godine. Laptovi koji će povući uključuju modele tipa "Lattitude", "Inspiron" i XTC.

U prosincu prošle godne je "Dell" također bio prisiljen povući 22.000 laptopova zbog sličnih problema. Godine 2001. je, pak, povučeno 284.000 laptopova.

Iako su snimke izgorjelih "Dellovih" laptopova već duže vremena cirkulirale Internetom, CPSC tvrdi da je između 2003. i 2005. došlo do 339 slučajeva pregrijavanja litijskih baterija, a ta brojka se ne odnosi isključivo na "Dellove" proizvode.

Većina tih incidenata je izazvala tek manju štetu, iako je bilo slučajeva izbijanja većih požara. Incidenti su se uglavnom događali kod kuće, mada sigurnosni stručnjaci upozoravaju na katastrofalne posljedice ukoliko se sličan incident dogodi u putničkom zrakoplovu.

Vijesti o povlačenju laptopova je objavljena nakon zatvaranja njujorške burze.  Očekuje se da će dionice "Della" - čija je vrijednost u protekloj godini dana pala za polovicu - danas na Wall Streetu doživjeti dodatni pad.

D.A.

Pročitajte više