Među uhićenima je i kći prvog predsjednika Ustavnog suda

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

BIVŠI šef Gradskih groblja Zagreb Patrik Šegota uhićen je danas u Dubrovniku, a uz njega su uhićene još četiri osobe, i to na području tri županije.

Među njima je i sestra Petra Šegote Tamara Šegota koja je, sumnjaju policija i USKOK, preko svoje firme pomagala Šegoti u kriminalnim radnjama.

> Šegotu se sumnjiči da je od poduzetnika koji se prije 6 dana ubio dobio novac i kuću

Uhićena kći prvog predsjednika Ustavnog suda

Index je prvi doznao da su uhićene i dvije službenice suda, a jedna od njih je voditeljica Zemljišnoknjižnog odjela u Sesvetama Ana-Marija Končić. Dvije uhićene zaposlenice Zemljišnoknjižnog odjela u Sesvetama uhićene su pak zbog sumnji da su za nekoliko tisuća kuna, koje im je dao Bukovec, obavljale upise ili ispise u zemljišne knjige. Dakle, intervenirale su u zemljišne knjige u korist poduzetnika Bukovca u zamjenu za novac.

Peti uhićeni je čovjek koji je, kako je doznao Index, slučajno upao u mjere istražitelja. I od njega su, sumnja se, dvije službenice suda uzele mito za intervencije u knjigama. 

Končić se do sada nije povezivala s kriminalnim radnjama, a autorica je više knjiga o pravu i brojnih stručnih članaka. Njen otac je bio Jadranko Crnić, prvi predsjednik Ustavnog suda i dugogodišnji predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.

Tko je bio Jadranko Crnić?

Crnić je preminuo 2008 godine, a iza sebe je ostavio zavidnu biografiju.

Sudjelovao je u izradi Ustava, bio glavni urednik časopisa Zakonitost, član više redakcija pravnih časopisa i izdavačkih savjeta. Prvi je predsjednik Hrvatskog društva za građanskopravne znanosti i praksu, a objavio je više stotina članaka.

Bio je predsjednik Hrvatskog Crvenog križa, etičkih povjerenstava bolnice Magdalena i Kliničkog bolničkog centra Rebro, predsjednik Zaklade Adris, vitez Vojničkog i bolničkog reda sv. Lazara Jeruzalemskog, član Družbe braće hrvatskog zmaja, Rotary kluba, počasni viši vatrogasni časnik, nositelj Spomenice Domovinskog rata, te niza drugih odličja.

Proglašen je počasnim građaninom Općine Fužina i Općine Mrkopalj, grada Senja i Dugog Sela.

Bio je predsjednik Almae Matris Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, predsjednik Upravnog vijeća HINA-e, predsjednik Nakladničkog savjeta Novog informatora, član Društva prijatelja Klasične gimnazije u Zagrebu, general bojnik pravne struke Hrvatske vojske.

Po njegovom imenu je nazvana i zaklada koja dodjeljuje nagrade pravnicima za njihov cjeloživotni doprinos i iznimna postignuća u pravnoj struci i promociji vladavine prava u Hrvatskoj.

Pročitajte više