Djevojčica (13) ubijena i silovana lani u Beču. Počelo suđenje trojici Afganistanaca

Ilustracija: EPA

AUSTRIJU je prošle godine šokirao stravičan zločin ubojstva i silovanja 13-godišnje djevojčice u Beču, a prije tri dana je počelo suđenje. Kronen Zeitung piše da su optužena trojica Afganistanaca koji su navodno drogirali i silovali 13-godišnjakinju te ju zatim bacili na travnjak gdje je pronađena mrtva. 

>> Mučan slučaj silovanja i smrti curice razbjesnio Austriju. Priča je zastrašujuća

Međutim, optuženi negiraju zločin. Pet vještaka pozvano je u četvrtak kako bi dali informacije o uzroku i okolnostima smrti. Prema toksikološkom stručnjaku, ecstasy nije uzrok smrti djevojčice, već MDA, koji je također stimulans. MDA je u krvi 13-godišnjakinje bio prisutan u izrazito velikoj količini, a stručnjak Günter Gmeiner objašnjava da MDA spada u skupinu amfetamina – baš kao i ecstasy. Tvar je pronađena zajedno s raznim drugim srodnim aktivnim sastojcima tijekom toksikološke analize.

"Pripravci dostupni na crnom tržištu nisu uvijek potpuno čisti. Iz mog iskustva, ono što je tamo obično se preša u tablete", rekao je Gmeiner o mješavini opojnih droga. 

Uzrok smrti - hiponatrijemija 

"Glavna nuspojava predoziranja MDA-om je pad koncentracije natrija u krvi. To izvlači vodu iz krvi i skuplja se u plućima ili mozgu. Funkcije mozga su smanjene, a pluća ne rade kako bi trebala. Ovaj začarani krug dovodi do smrti zbog nedostatka kisika", kaže Gmeiner te navodi da se to stanje naziva hiponatrijemija. 

Rekao je da je smrtni ishod bez hitne medicinske pomoći u takvoj situaciji gotovo neizbježan s obzirom na utvrđenu koncentraciju. Osim MDA i drugih amfetamina, u žrtvinim tjelesnim uzorcima pronađeni su THC, kokain i sredstvo protiv glista.

Mrtvozornik Nikolaus Klupp komentirao je snimku koja je nastala netom prije smrti. "U trenutku nastanka videa nije joj bilo spasa", rekao je i navodi da je djevojčica umrla između 05:57 i 06:30. 

DNA svih osumnjičenih je nađen na žrtvi

Ginekologinja Sigrid Schmidl-Amann rekla je da nema sumnje da je žrtva silovana. Vještak za DNA potvrđuje da su sva tri osumnjičenika morala biti u bliskom kontaktu s 13-godišnjakinjom. Optuženi tvrde da nisu krivi, ali DNA tragovi se ne podudaraju s iskazima. Sutra će biti saslušani prvi svjedoci, javlja Kronen Zeitung. 

Pročitajte više