U Beogradu predstavljena Luka Rijeka

PRED više od dvije stotine gospodarstvenika iz Srbije, u četvrtak su njihovi kolege iz Rijeke, u hotelu Intercontinental u Beogradu, prikazali sve mogućnosti korištenja riječke luke za potrebe srbijanskog tržišta.

Uvodnu je riječ imao zamjenik hrvatskog ministra za pomorstvo, promet i veze, Pavao Komadina, koji je podsjetio na suradnju u bivšoj zajedničkoj državi koja je bila utemeljena na ekonomskim računicama, i pozvao predstavnike gospodarstva Srbije da započnu, ili nastave, s poznatom praksom.

Rekao je da se ta najveća luka u ovom dijelu Europe oporavlja od ratnih zaostajanja za prijašnjim odličnim rezultatima, ilustrirajući to brojkom prometa koja će, s poslijeratnih dva milijuna tona, ove godine doseći 3,5 milijuna tona godišnjeg prometa.

Modernizacijom željeznice i cesta, koje su u tijeku, uvjeti za suradnju Beograd - Rijeka bit će još povoljniji, rekao je Komadina.

On je dodao da će već iduće godine biti završen mali dio autoceste Zagreb - Beograd koji je trenutačno jedini dvotračni na toj relaciji, te da je financijska kontrukcija za to već zatvorena. Jednako tako, dosta je pozornosti posvećeno modernizaciji željezničkog prometa, a o kapacitetima i modernizaciji riječke luke bilo je riječi do najsitnijih pojedinosti, o čemu su govorili čelni ljudi luke, a za što su srpski gospodarstvenici pokazali veliko zanimanje.

Pročitajte više