U Betlehemu polnoćka na mjestu gdje se rodio Isus: Tisuće vjernika pohrlilo u Zapadnu obalu

TISUĆE kršćanskih hodočasnika i turista iz svih dijelova svijeta doći će u Betlehem, biblijsko mjesto Isusova rođenja, na misu polnoćku.

U gradu na Zapadnoj obali se očekuje oko 90 tisuća vjernika koji će sudjelovati u procesijama i biti na koncertima. Mnogi su se već rano okupili kako bi pjevali vesele božićne pjesme oko božićnog drvca na Trgu Manger. Najsvečanije će biti u ponoć na misi u 1700 godina staroj Bazilici Rođenja Isusova koja je izgrađena na mjestu gdje se vjeruje da je rođen Krist.

"Nadamo se nezavisnoj državi Palestini"

Misu će voditi patrijarh Jeruzalema Fuad Twal koji je za tu priliku doputovao iz Jeruzalema. Na svom putu je prošao kroz ogromna vrata u velikom zidu koji su postavili Izraelci kako bi se zaštitili od upadanja Palestinaca. Twal je izrazio bojazan za Božić u zemljama Bliskog istoka u kojima su se dogodili prevrati te je podržao približavanje tih država prema slobodi i demokraciji.

Gradonačelnik Betlehema Victor Batarseh je kazao da se nada da će ovi događaji u njegovom gradu približiti Palestince nezavisnoj državi. "Slavimo Božić u nadi da ćemo u bliskoj budućnosti dobili pravo na samoodređenje. Naše pravo da uspostavimo našu demokratsku, sekularnu palestinsku državu na palestinskoj zemlji", kazao je Batarseh te dodao da je zato ovaj Božić toliko jedinstven.

U Betlehemu dvije trećine muslimana

Izraelci kontroliraju ulazak u Betlehem na uspostavljenim sigurnosnim točkama te zidom koji su izgradili. Stanovnici Betlehema kažu da im taj zid uništava život, jer grad okružuje s tri strane. Nekada je u Betlehemu bilo najviše kršćana, dok su danas dvije trećine od 50 tisuća stanovnika muslimani. Neki kažu da su ekonomske sankcije koje je uveo Izrael glavni razlog odlaska kršćana iz Zapadne obale.

Pročitajte više