U Budimpešti sutra počinje Ministarska konferencija o zdravlju i okolišu posvećena djeci

U Budimpešti u srijedu počinje trodnevna Ministarska konferencija o zdravlju I okolišu, pod nazivom "Budućnost za našu djecu" u organizaciji Svjetske zdravstvene organizacije I Vlade Republike Mađarske.

Na konferenciji se očekuje sudjelovanje oko 800 predstavnika zdravstvenih i ostalih organizacija , te oko 70 ministara zdravstva i zaštite okoliša, među kojima će biti i hrvatski državni tajnici Ministarstva zdravstva, Vladimir Božikov, i Ministarstva zaštite okoliša Davorin Mrduljaš.

Zbog zagađenosti okoliša i ekoloških katastrofa, nedostatka pitke vode u svijetu godišnje umire tri milijuna djeca do pet godina starosti. Upravo djeca su najosjetljivija na kemijska zagađenja, klimatske promjene, te je dužnost odgovornih u vladama svih zemalja da ozbiljno shvate kako je budućnost djece ugrožena, istaknuli su na današnjoj press konferenciji predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije uoči sutrašnje Ministarske konferencije o zdravlju i okolišu.

Da bi se pokazala sva složenost problema i ukazalo na alarmantnu ugroženost zdravlja djece, Svjetska zdravstvena organizacija je objavila prvi atlas ugroženosti djece u svijetu koji će biti predstavljen na IV. Ministarskoj konferenciji o zdravlju i okolišu u Budimpešti.

U Budimpešti je danas počeo s radom prvi Svjetski forum zdravlja u organizaciji Regionalnog centra za zaštitu okoliša srednje i istočne Europe, te brojnih međunarodnih nevladinih organizacija uz pokroviteljstvo ministarstava zdravstva i zaštite okoliša Republike Mađarske.

Svjetski forum zdravlja koji traje do 25. lipnja također raspravlja o današnjoj ugroženosti zdravlja vezano za probleme zagađenosti tla, hrane i ostalih zagađenja, a svoje će zaključke i upozorenja svakodnevno dostavljati Ministarskoj konferenciji o zdravlju i okolišu. Između ostaloga na Svjetskom forumu zdravlja bit će riječi o utjecaju GMO hrane na zdravlje, o problematici AIDS-a među mladima, te problematici pitke vode.

(Hina) xvsik ysb

Pročitajte više