U dobi od 15 do 17 mjeseci djeci prijeti najveća opasnost od ozljeda

NAJČEŠĆE dječje ozljede variraju gotovo od mjeseca do mjeseca, ali najopasnije je razdoblje između 15 i 17 mjeseci starosti, pokazalo je američko istraživanje.

Istraživanje znanstvenika sa sveučilišta California, temeljeno na više od 23.000 zabilježenih dječjih ozljeda - od čega 636 smrtonosnih - između 1996. i 1998. godine, provedeno je kako bi upozorilo roditelje i liječnike na najčešće opasnosti u svakom trenutku djetetova razvoja.

Istraživanje je pokazalo da su padovi najčešći uzrok ozljeda djeteta u prva tri mjeseca života, ozljede nastale zbog udaraca roditelja ili osoba koje se o djeci brinu najčešće su u dobi od 3 do 5 mjeseci, padovi s namještaja od 6 do 8 mjeseci, gutanje različitih predmeta od 9 do 11 mjeseci te opekline od 12 do 17 mjeseci života.

Općenito, ukupan broj ozljeda - od požara do trovanja lijekovima - naglo se povećava počevši s 3 do 5 mjeseci starosti pa do 15 do 17 mjeseci, navodi istraživanje objavljeno u novom broju stručnog časopisa "Pediatrics".

"To se poklapa sa stupnjem razvoja djeteta poput samostalnog kretanja, istraživačkog ponašanja i prinošenja ruke ustima", navodi se u rezultatima istraživanja. "Dijete može doći u opasnu situaciju, ali još nije razvilo sposobnost prepoznavanja opasnosti i mogućnost njezina izbjegavanja."

Ovo je istraživanje, koje je pratilo statistike do četvrte godine života djece, utvrdilo da su najčešći uzroci ozljeda nakon treće godine prometne nezgode, dok je najveći uzročnik ozljeda djece svih dobi otrovanje lijekovima, što je naročito česta pojava u dobi između 18 i 35 mjeseci.

"Nevjerojatno otkriće ovog istraživanja je velik broj ozljeda među novorođenčadi uzrokovanih udarcima odraslih osoba, što pokazuje potrebu istraživanja potencijalnog zlostavljanja djece u perinatalnom razdoblju", zaključuje se u rezultatima istraživanja.

(Hina) jšk dgk

Pročitajte više