U Dubrovniku je ove godine više turista nego lani, Grad se hvali brojkama

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

DUBROVNIK u prvih osam mjeseci bilježi odlične turističke rezultate s rastom turističkih dolazaka za 14 posto te noćenja za šest posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavila je danas Turistička zajednica grada Dubrovnika. 

Prema sustavu za prijavu i odjavu turista eVisitor, ne uključujući podatke za nautiku, u Dubrovniku je od početka godine do kraja kolovoza boravilo nešto više od 1,05 milijuna turista, a ostvarili su gotovo 3,24 milijuna noćenja, ističu iz Turističke zajednice.

U prvih osam mjeseci u Dubrovniku je najviše bilo gostiju iz Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a, Francuske, Njemačke, Španjolske, Hrvatske, Italije,  Australije, Irske i Finske.     

Po podacima dubrovačke turističke zajednice, u prvih osam mjeseci 566.686 gostiju odsjelo je u 51 dubrovačkom hotelu, što je porast za 20 posto u hotelskom smještaju u odnosu na isto razdoblje 2018. godine, a 1,66 milijuna noćenja je pet posto više nego prošle godine.

U jednom danu prenoćilo više od 28.000 ljudi

U privatnom smještaju od početka godine do kraja kolovoza odsjelo je 372.086 gostiju, što je na godišnjoj razini 11 posto više, uz porast broja noćenja za osam posto, na 1,23 milijuna.

Dubrovnik je i u kolovozu ostvario poraste fizičkih turističkih pokazatelja - grad je posjetilo 236.375 turista, koji su ostvarili 817.667 noćenja, što je u dolascima četiri posto više, a u noćenjima jedan posto više.

Tijekom kolovoza najviše je gostiju bilo iz UK-a, Francuske, Italije, SAD-a, Španjolske, Njemačke, Irske, Australije, Hrvatske i Nizozemske. Iz Turističke zajednice izdvajaju i podatak da su 12. kolovoza u Dubrovniku prenoćila 28.554 gosta, što je najveći broj gostiju zabilježen u jednom danu ove godine.

Dubrovnik je 21. kolovoza, sedam dana ranije nego prošle godine, zabilježio tri milijuna noćenja u ovoj godini, dok je milijunti dolazak ostvaren 24. kolovoza, što je tri tjedna ranije nego lani te potvrđuje odličnu turističku sezonu, navode iz Turističke zajednice grada Dubrovnika.

Pročitajte više