U eksploziji u Afganistanu poginulo još pet američkih vojnika



U NAPADIMA pobunjenika i eksplozijama bombi ostavljenih pored ceste danas je u Afganistanu poginulo pet NATO-ovih vojnika, čime se nastavlja iznimno krvavi tjedan za saveznike u Afganistanu. Od subote ih je poginulo 19.

Istodobno, na rubu Kabula su dva napadača otvorila vatru na autobus pun službenika Vrhovnog suda, pri čemu su ubila troje i ranila 12 ljudi. Policija pokušava otkriti koja grupacija je odgovorna za napad. Sumnja se na talibane, koji su od rujna pojačali svoje napade na vladine službenike, ali nitko nije preuzeo odgovornost.

Danas su također u eksploziji bombe ostavljene pored ceste poginula četiri američka vojnika NATO-a. Peti vojnik poginuo je u izmjeni vatre s pobunjenicima. Time se broj ubijenih Amerikanaca ovaj mjesec popeo na 55, što je i dalje manje od srpnja, kad ih je poginulo 66.

Zapovjednici NATO-a upozorili su da će se broj žrtava penjati s ulaskom u područja koja su dugo bila pod kontrolom talibana, posebno u provinciji Kandahar. NATO trenutno broji 140.000 vojnika u Afganistanu, od čega je 100.000 Amerikanaca.

Kolovoz je uvijek krvav jer se radi o zadnjem napretku talibana prije tzv "zimskog sna", odnosno smanjenja broja operacija kad snijeg pokrije njihova planinska skrovišta.

Pročitajte više