U europskom pokretu Hrvatska "sukob" oko skorašnje Skupštine

UOČI Skupštine Europskog pokreta Hrvatska (EPH) u toj je udruzi danas izbio "sukob" između čelništva i predstavnika 129 novih članova kojima je, kako tvrde, onemogućeno sudjelovanje na Skupštini.

Desetak predstavnika novih članova došlo je oko 11 sati u prostorije EPH u Europskom domu, zahtijevajući da im se uruče pozivnice za Skupštinu. Čelništvo je to odbilo, tvrdeći da oni nisu članovi udruge, a kako predstavnici novih članova nisu željeli otići pozvana je i policija.

Tek nakon što su im predane pismene odluke Predsjedništva EPH o njihovom izbacivanju iz članstva napustili su zgradu u Jurišićevoj ulici.

O ovom događaju priopćenjem se oglasio i predsjednik EPH Vlatko Silobrčić. Predstavnike novih članova, koji su tražili pozivnice za Skupštinu zakazanu za 3. srpnja, u priopćenju je nazvao "nasilnicima" koji su "onemogućili normalan rad" te udruge.

Silobrčić, među ostalim, navodi da je od početka lipnja u EPH pristupilo 129 novih članova koji su iz Udruge isključeni jer je Predsjedništvo zaključilo da se "radi o namjeri da se na predstojećoj Skupštini osigura majorizacija od strane tih osoba".

"Nove su pristupnice u tajništvo EPH stizale u omotnicama (poštom ili osobnom dostavom) u pakovanju od 50 ili više komada istodobno". Predsjedništvo EPH je, u skladu s člankom 16. Statuta EPH donijelo odluku da se iz članstva isključi svih 129 novoprimljenih članova", stoji u Silobrčićevom priopćenju.

Na predstojećoj bi se Skupštini, među ostalim, trebalo raspravljati o razrješenju glavnog tajnika EPH, te imenovanju novog vršitelja dužnosti.

Sadašnji glavni tajnik Ljubomir Čučić ostavku je podnio nakon što su mediji objavili tvrdnje njegove supruge da ju je zlostavljao.

Odbacujući tvrdnje da su u prostorije Europskog doma ušli nasilno, jedan od predstavnika novih članova Dejan Helmih, za Hinu je izjavio da je 129 osoba iz te udruge izbačeno samo zato da bi sadašnje vodstvo na Skupštini osiguralo još jedan mandat.

Nekoliko novih članova u Europski je dom došlo tražiti objašnjenje zašto unatoč potpisanoj pristupnici i plaćenoj članarini nisu pozvani na Skupštinu, pojasnio je Helmih. Dodao je kako pritom nitko od okupljenih nije bio nasilan ili je na bilo kakav način ometao rad Tajništva EPH.

Helmih je kazao kako će protiv predsjednika EPH zbog "zlouporabe ovlasti" i jer je predstavnike novih članova nazvao nasilnicima podnijeti kaznenu prijavu.

Pročitajte više