U Falluji i Najafu napeto, iz Moskve poletio zrakoplov za evakuaciju Rusa

AMERIČKI borbeni zrakoplovi oštro su napali pobunjenike u Falluji u noći sa srijede na četvrtak, a više od 100 gerilaca granatiralo je oklopno vozilo marinaca dok obje strane učvršćuju svoje položaje u pripremi za nove sukobe.

U Bagdadu su se čule dvije eksplozije u četvrtak ujutro, ali je glasnogovornik američke vojske rekao da se radi o kontroliranim eksplozijama. On nije ulazio u potankosti.

Na jugu Iraka veliki ajatolah al-Husseini al-Sistani uvjerio je radikalnog klerika Muqtadu al-Sadra da odustane od nekih svojih zahtjeva, uključujući povlačenje američkih vojnika iz svih iračkih gradova. Međutim, al-Sadrove paravojne snage se izgleda pripremaju za borbu i ulaze u zgrade i na krovove kuća na rubovima Najafa, rekla je Dana J.H. Pittard, zapovjednica 2.500 američkih vojnika okupljenih izvan grada i spremnih da krenu u borbu protiv al-Sadra.

"Najaf je sveto mjesto", izjavio je al-Sadrov glasnogovornik Kaysal Hazali. "Ako ga napadnu Bog zna što će se dogoditi, ali to neće biti dobro za okupaciju".

U međuvremenu je prvi ruski zrakoplov za evakuaciju ruskih vojnika iz Iraka otputovao iz Moskve za Bagdad, javio je Interfax.

Zrakoplov Iljušin 62 može primiti gotovo 200 putnika.

Još dva zrakoplova trebala bi otputovati za Irak tijekom dana. Evakuaciju čeka 553 Rusa i 263 građana Zajednice nezavisnih država koji se tamo nalaze, izjavio je Viktor Belcov, glasnogovornik ruskog ministarstva za izvanredna stanja.

Glavna ruska tvrtka u Iraku Tehnopromexport odlučila je evakuirati sve svoje djelatnike - 370 osoba.

Pročitajte više