U Gliptoteci HAZU-a otvorena izložba jurja dobrovića

U Gliptoteci HAZUa otvorena je danas izložba hrvatskog slikara i grafičara Jurja Dobrovića "Prostorne konstrukcije reljefi slike 1962.2002." L

Izložba obuhvaća stotinjak djela za koje je njezin autor, likovni kritičar i povjesničar umjetnosti Ivica Župan rekao da su antologijski ekstrakt Dobrovićeva opusa. Podsjetivši da umjetnik nije samostalno izlagao od 1988., Župan je rekao da je Dobrović istaknuto ime hrvatske likovne umjetnosti čije djelo još nije zaokruženo, već ga neprestano obogaćuje.

Potvrda vrijednosti Dobrovićevih djela, posebice njegove grafike, jest u tome što ih u svojim kolekcijama imaju "najprofinjenije europske i svjetske zbirke", istaknuo je Župan.

Dobrović je u našoj likovnoj umjetnosti stasao početkom 60-ih godina, kada se u Zagrebu osobito razvila umjetnost "novih tendencija".

Dobrović je baštinik toga dijela hrvatske umjetnosti, koji se odnosi na konstruktivizam, na kinetičku umjetnost. To pokazuju njegova djela, slike, te konstruktivistički, kinetički i lumino-kinetički objekti. Po Županovim riječima, Dobrović je u tom dijelu novih tendencija dao vlastita, originalna rješenja, izbacujući iz svojega likovnog rukopisa sve ono što je smatrao suvišnim.

Juraj Dobrović diplomirao je povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1961., samostalno izlaže u Hrvatskoj i svijetu od 1962. Izlagao je na Venecijanskom bijenalu 1972. i na Bijenalu u Sao Paolu 1973.

(Hina) ta mć

Pročitajte više