u gliptoteci otvorena izložba hrvatskog dizajna

Izložba "Hrvatskog dizajna 03" otvorena je večeras u "Gliptoteci" u Zagrebu.

Izložbu natjecateljskog značaja otvorio je predsjednik Hrvatskoga dizajnerskog društva (HDD) Boris Ljubičić, a po riječima dizajnerske managerice Tatjane Jallard to je realno stanje dizajna u Hrvatskoj.

Na izložbi, podijeljenoj u nekoliko selekcija, prevladava grafički dizajn s 81 radom. Selekcija produkt dizajna, rekla je Jallard, progovara o neuspostavljenu dijalogu između dizajnera i državno-gospodarskih struktura koje još ne prepoznaju i ne koriste se dizajnom kao strateškim alatom razvoja, a u toj selekciji izloženo je 16 radova.

Novost su ovogodišnje izložbe elektronički mediji i ilustracija, te kategorija studentskih radova. U kategoriji elektroničkih medija izloženo je 10, a u kategoriji ilustracija četiri rada.

Kako je najavila Jallard, 13. studenoga će biti dodijeljene tri nagrade: nagrada HDD-a, publike i ICOGRADA-e (International Council of Graphic Design Associations) - Međunarodnog udruženja grafičkih dizajnera, koje je s predsjednikom Stjepanom Mesićem i pokrovitelj izložbe.

Otvarajući izložbu, dizajner Boris Ljubičić je istaknuo da treba otvoriti hrvatski dizajnerski centar. To bi, po njegovim riječima, trebalo biti mjesto susreta svih interesnih skupina koje trebaju dizajn. Samo takav centar može na jednom mjestu okupiti struku, managere i gospodarstvenike, dodao je. Napomenuo je kako je to treća izložba hrvatskog dizajna.

Izložba "Hrvatski dizajn 03" otvorena je do 16. studenoga.

(Hina) sdju mć

Pročitajte više