U HRT-u sastali se predstavnici vjerskih zajednica

PREDSTAVNICI vjerskih zajednica i članovi poslovnog i programskog vodstva Hrvatske radiotelevizije (HRT) na današnjem su se sastanku dogovorili da se radi uspješnijeg promicanja multikulturalnosti i multikonfesionalnosti pokrene izrada sporazuma između HRT-a i vjerskih zajednica o njihovoj nazočnosti u HRT-ovim programima.

U tom bi se sporazumu vodilo računa o posebnosti i položaju svake od njih, a dogovoreno je da će se prvi nacrt sporazuma programski i pravno prirediti u roku od mjesec dana, priopćio je HRT.

Na sastanku u HRT-u bili su predstavnici Evanđeoske crkve Danijel Berković i Evangeličke crkve Branko Berić te izaslanstvo Islamske zajednice s predsjednikom Mešihata Šefkom ef. Omerbašićem na čelu, izaslanstvo Kršćanske adventističke crkve s Miroslavom Lorencinom na čelu, predstavnik Saveza baptističkih crkava Željko Mraz te izaslanstvo Srpske pravoslavne crkve koje je predvodio mitropolit Jovan Pavlović te Jasminka Domaš u ime Židovske općine Zagreb. Poslovno i programsko vodstvo HRT-a predvodio je privremeni glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić.

U priopćenju HRT-a napominje se da izradba sporazuma HRT-a i vjerskih zajednica počinje nakon stupanja na snagu Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica, u skladu sa sporazumom HRT-a i Katoličke crkve potpisanim na temelju međudržavnih ugovora Vatikana i Republike Hrvatske te ulogom HRT-a kao hrvatske javne radijske i televizijske ustanove.

S predstavnicima Katoličke crkve HRT će razmotriti moguće usklađivanje potpisanog sporazuma s novim propisima, napominje se u priopćenju HRT-a.

Pročitajte više