U Hrvatsko-izraelskom društvu otvorena izložba slika i skulptura Svana Riedla

Izložba slika i skulptura zadarskoga umjetnika Svana Riedla, otvorena večeras u Hrvatskoizraelskom društvu (HID) u Zagrebu, popraćena je i koncertom mješovitoga pjevačkog zbora "Lira" koji je pod ravnanjem Roberta Homena izveo nekoliko skladbi hrvatskih i inozemnih autora.

U prostorijama HID-a izložena su odabrana ulja na platnu iz autorova ciklusa "Murterski motivi" te skulpture iz ciklusa u kamenu "Ona i more".

Svan Riedl (1946., Zagreb) diplomirao je na zagrebačkoj Likovnoj akademiji, a kod prof. Antuna Augustinčića završio je poslijediplomski studij.

Više od deset godina živio je i radio u Beču, a prije nekoliko godina preselio se u Zadar.

Do sada je sudjelovao na više od 150 skupnih izložaba, a priredio je i nekoliko desetaka samostalnih izložaba.

Budući da su druženja u HID-u , osim kulturnih priredaba, uvijek popraćena i osvrtom na aktualne teme u Hrvatskoj i svijetu, tako je večeras predsjednik Mihael Montiljo podsjetio na svoj nedavni boravak u Budimpešti gdje se krajem svibnja okupilo više od tisuću Židova iz 45 zemalja svijeta.

Po njegovim riječima, jedna je od tema njihova susreta bilo i aktualno stanje u Državi Izrael. S tim u vezi, dodao je Montiljo, istaknuto je da svatko ima pravo kritizirati postupke židovskih vlasti, ali da nitko, kako je rekao, "nema pravo demonizirati Izrael".

Jer, dodao je, i samo je židovstvo u sebi pluralističko što pak uključuje stalnu potrebu za dijalogom, ali i za dodatnim obrazovanjem onih koji obrazuju, kako bi taj dijalog bio što tolerantniji i konstruktivniji.

To se načelo, istaknuo je Montiljo, treba primijeniti i u dijalogu Židova s predstavnicima drugih vjerskih zajednica, a što se, u slučaju Izraela, posebice odnosi na dijalog s muslimanima i kršćanima.

(Hina) xip ysp

Pročitajte više