U Hrvatskoj je zadnjih pet godina povećan broj otkrivenih radnih prekršaja

U HRVATSKOJ je u zadnjih pet godina povećan broj otkrivenih i procesuiranih prekršaja u području radnih odnosa, a poslovni odnos "radnikposlodavac" kod nas je najgori od svih tranzicijskih zemalja, rečeno je na današnjem seminaru "Razvoj poduzetništva i primjena propisa" u organizaciji Vladina Ureda za socijalno partnerstvo.

Pomoćnik glavnog državnog inspektora Ilija Tadić iznio je podatak da je lani Državni inspektorat otkrio i procesuirao 18.268 prekršaja na području radnih odnosa, i to prilikom nadzora manje od deset posto ukupnog broj poslodavaca.

Najviše je prekršaja na području zapošljavanja, odnosno neprijavljivanja radnika, potpisivanja ugovora o djelu umjesto ugovora o radu (u čemu prednjače medijske kuće), rad bez radne dozvole, neplaćeni prekovremeni rad i sl.

Državni inspektorat očekuje da će se u medijskim kućama idućih mjeseci pojaviti veći broj ugovora o autorskom djelu i za poslove koji imaju obilježja nesamostalnog rada, jer su autorska djela izuzeta od plaćanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

"Pratit ćemo kod kojih se poslodavaca povećava broj takvih ugovora i pojačati nadzor nad njima", najavio je Tadić.

Upozorio je da u Hrvatskoj postoji kronični problem manjka inspektora rada. Prošle ih je godine od ukupno 80 efektivno radilo svega 59, dok je, primjerice, u Austriji radilo 527 inspektora.

Krešimir Rožman iz Matice sindikata javnih službi upozorio je da Hrvatska među svim tranzicijskim zemljama ima najlošije odnose "radnik-poslodavac", pa je dijelom i zbog toga zadnjih godina povećan broj radničkih prijava inspektoratu.

"Mali poslodavci u Hrvatskoj sebe doživljavaju ne samo kao poslodavce već i gospodare svojih radnika", kaže Rožman.

Ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović ponovno je danas izrazio žaljenje zbog nedavne odluke sindikalnih čelnika da prekinu pregovore o Zakonu o radu.

Vidović ne misli da je taj prekid trajan, već očekuje da bi se dogovor mogao postići nakon sastanka sindikalaca s premijerom Ivicom Račanom, početkom idućeg tjedna.

"Većinu instituta ZOR-a smo usuglasili, a za jedina dva sporna instituta - smanjenje otpremnina i otkaznih rokova, Vlada je ponudila čitav niz kompenzacijskih mjera putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje", kazao je Vidović.

Pročitajte više