U Hrvatskoj od gripe oboljelo 220 osoba, ali se ovih dana očekuje nagli porast

U HRVATSKOJje dosad zabilježeno 220 oboljelih od gripe, ali se u idućih par tjedana očekuje nagli porast oboljelih koji bi mogao dosegnuti broj od nekoliko desetaka tisuća, izjavio je danas epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Borislav Aleraj.

Gripa je rasprostranjena u cijeloj Hrvatskoj, oboljele su uglavnom mlađe osobe, ali je stanje zasad razmjerno mirno, a oboljelih je manje nego lani i prijašnjih godina, rekao je Aleraj Hini.

HZJZ već idućeg tjedna očekuje nagli porast oboljelih od gripe, ali kako se ove godine ona pojavila kasnije, neće biti vremena da se epidemija rasplamsa i dugo traje. Naime, gripa odlazi s toplim vremenom, a njezina sezona obično traje oko dva mjeseca.

Ovogodišnja je gripa tipa A, ali zasad još nije poznat njen podtip (A1 ili A2), te nema nikakvih neuobičajenih znakova, kaže Aleraj.

Protiv gripe ove se godina u Hrvatskoj cijepilo oko 500.000 osoba. Lani je zabilježeno 74.000 oboljelih, a ove godine njihov bi broj mogao biti isti ili čak manji jer je gripa stigla kasnije, zaključio je Aleraj.

Pročitajte više