U Iraku novi napadi, najmanje 15 mrtvih

U ODVOJENIM napadima u Iraku u četvrtak je poginulo sedamnaest osoba, od kojih devet američkih vojnika, dok je sedam osoba ranjeno, među kojima pet vojnika, izvijestili su službeni izvori.

Osam američkih vojnika poginulo je, a četvorica su ranjena u eksploziji automobila-bombe u južnom bagdadskom predgrađu Mahmudiya, izvijestio je američki vojni glasnogovornik.

"U 11.30 sati po lokalnom vremenu automobilom-bombom napadnute su koalicijske snage koje djeluju u području Mahmudiye", rekao je glasnogovornik dodavši kako je riječ o američkim vojnicima. "Osam ih je poginulo, a četvorica su ozlijeđena", rekao je.

U odvojenom napadu na koalicijske snage u Baqubi jedan je vojnik poginuo, a drugi je ozlijeđen. "Vojnici su nastradali u eksploziji koja je odjeknula oko 10 sati po mjesnom vremenu", izjavio je zapovjednik 1. pješačke divizije američke vojske Neal OBrian.

U bagdadskoj četvrti Mafrak, nedaleko od skladišta građevinskog materijala, za vrijeme prolaska američkog konvoja dogodila se eksplozija pri čemu je poginuo irački čuvar skladišta, a dvojica su ozlijeđena.

U Falluji i obližnjem mjestu Garmi poginulo je šest Iračana, izvješćuju agencije.

Najnovija izvješća o broju žrtava stigla su u vrijeme pregovora o produžetku primirja u pretežno sunitskom gradu zapadno od Bagdada koji su opkolile američke snage.

U Basri je u četvrtak hicima iz automobila ubijen strani državljanin, civil, rekao je britanski vojni glasnogovornik. "Prema prvim izvješćima riječ je o Južnoafrikancu", rekao je glasnogovornik. "Međutim, istraga još traje."

Tijekom travnja u Iraku su poginula 134 vojnika koalicijskih snaga, što je više nego tijekom šest tjedana borbi do 1. svibnja kada je američki predsjednik George W. Bush proglasio kraj velikih vojnih operacija.

Pročitajte više