U Istanbulu se 21 osoba liječi od ptičje gripe

DVADESET i jedna osoba hospitalizirana je u Istanbulu zbog straha od ptičje gripe, objavile su u ponedjeljak novine pa raste bojazan da se opasna bolest proširila na taj 12-milijunski grad.

Zdravstvene vlasti u ponedjeljak očekuju nalaze pretraga, objavio je dnevnik Milliyet.

Zamjenik ministra zdravstva za Istanbul Mehmet Bakar rekao je da su prvi rezultati pretraga na prve dvije uginule kokoši pokazali da su bile zaražene virusom ptičje gripe, pišu novine. Treći testovi još traju i oni će dati konačnu dijagnozu.

"21 sumnjiva osoba hospitalizirana je i na promatranju. Uzeti su im uzorci i poslani u laboratorij na pretrage", rekao je Bakar za list Star.

Prvi slučaj prijelaza virusa s peradi na ljude izvan Kine i jugoistočne Azije dogodio se prošli tjedan u istočnoj Turskoj gdje je troje djece iz jedne obitelji umrlo od virusa H5N1.

U Vijetnamu zaustavljeno širenje ptičje gripe

Vijetnam je objavio kako virus ptičje gripe već tri tjedna nije zabilježen ni u jednom od 21 grada i provincije gdje se ranije pojavio, izvijestilo je tamošnje Ministarstvo poljoprivrede.

"U ovom trenutku nema zajednice, okruga ili provincije u kojoj postoji ptičja gripa", izvijestio je Ured za zdravlje životinja pri Ministarstvu u ponedjeljak, nedugo nakon provedenog cijepljenja peradi.

Gotovo četiri milijuna zaraženih pataka i pilića je ubijeno ili je umrlo od virusa u Aziji od listopada prošle godne, a zadnja pojava ptičje gripe zabilježena je u 21 od ukupno 64 vijetnamske provincije.


Vijetnam je kompletirao cijepljenje protiv ptičje gripe nad više od 244 milijuna peradi, a većina tih ptica cijepljena dva puta, kažu u Ministarstvu.

Prošloga tjedna Vijetnam je ukinuo zabranu uvoza industrijske peradi koju je nametnuo krajem prošle godine kako bi spriječio širenje virusa.

Ministarstvo zdravstva izvijestilo je da Vijetnam, gdje je ptičja gripa, od kada se pojavila krajem 2003., ubila 42 osobe, od studenog nema ni jednog smrtnog slučaja.

Foto: Arhiva

Pročitajte više