U Italiji se nastavlja istraga o padu hrvatskog zrakoplova

OSTACI hrvatskog zrakoplova Let 410, koji se u nedjelju, poslije polijetanja iz zračne luke u Bergamu, srušio na polje pokraj mjesta Azzano S. Paolo, prebačeni su u posebni hangar stavljen na raspolaganje na zračnoj luci Orio al Serio, kako bi se ponovno sastavio zrakoplov i eventualno razotkrio uzrok pada.

Andrea Toresin, inženjer aeronautike, imenovan je tehničkim savjetnikom tužitelja Angela Tibaldija te će pokušati rekonstruirati komad po komad zrakoplova češke proizvodnje. U tome poslu pomagat će mu i hrvatski vještak, a cilj je utvrditi na koji je način letjelica udarila u zemlju. Za rekonstrukciju cijelog zrakoplova bit će potrebno više mjeseci.

Tužiteljstvo će razmotriti i dokumentaciju vezanu uz teret, 1.600 kilograma poštanske pošiljke koju je zrakoplov trebao prebaciti u Zagreb za tvrtku DHL, a zatim će se analizirati crne kutije.

Flight data recorder (koji registrira parametre leta u posljednjih 25 sati) i Cockpit voice recorder (koji registra sve zvukove u pilotskoj kabini) nalaze se u na raspolaganju tužitelju Tibaldiju i vjerojatno će početkom sljedećeg tjedna u Rimu početi preslušavanje crnih kutija.

U Bergamu je u srijedu obavljena obdukcija na tijelima troje žrtava, hrvatskih građana, pilota Aleksandra Peičića, kopilotice Katje Popović i Tatjane Sesek. Tijela su karbonizirana, a uzorci uzeti na njima bit će analizirani.

Do rezultata analize neće se doznati ništa o obdukciji, koja je trajala tri sata a proveo ju je sudski medicinski vještak iz Brescie. Tek će se analizom DNA točno identificirati poginule osobe.

Pročitajte više