U Jasenovcu obilježena 60. obljetnica proboja logoraša

KOMEMORACIJOM i polaganjem vijenaca kod spomenika Cvijet danas je u Jasenovcu obiljžena 60. obljetnica proboja logoraša iz jasenovačkog logora, a nazočni su bili visoki državni dužnosnici, preživjeli logoraši i brojna izaslanstva.

U ime preživjelih logoraša okupljenima se obratila Pave Perišić Molnar, u ime Savjeta javne ustanove Spomen područja Jasenovac Slavko Goldstein, a u ime hrvatske Vlade predsjednik Ivo Sanader, a skup je pozdravila i na minutu šutnje pozvala ravnateljica Spomen područja Nataša Jovičić.

Prisjetivši se poimenično svojih prijatelja, zatočenika, koji su izgubili život u jasenovačkom logoru smrti, Pave Molnar je poručila da preživjeli logoraši - Srbi, Hrvati, Židovi, Romi - nikada nisu pozivali na mržnju ni na osvetu, ali ni skrivali istinu. Zato, rekla je, "podržimo sve one koji s ovog mjesta smrti i mraka uspijevaju slati poruku mira i poštivanja različitosti, kako se nikada i nigdje zlo koncentracijskih logora ne bi ponovilo".

Premijer Sanader odavajući počast istaknuo je kako je to prigoda da se ukaže na neprihvatljivost antisemitizma, isključivosti, političkog nasilja i ekstremizma, ma s koje strane dolazili.

Jasenovački logor bio je jedno od najstrašnijih stratišta u hrvatskoj povijesti i ne smijemo dopustiti da se ikada ponovi pa treba neprestano utvrđivati i njegovati istinu o tim događajima.

Osvrnuvši se na pokušaje uvećavanja i umanjivanja žrtava jasenovačkog logora, rekao je da su oni bili u službi političke manipulacije. U tom kontekstu je rekao da se višestruko preuveličavanje broja žrtava s huškačkim i šovinističkim implikacijama nedavno dogodilo u nekim govorima na komemoraciji u Donjoj Gradini. U ime hrvatske Vlade Sanader je najenergičnije odbacio tvrdnje da se u Hrvatskoj sustavno skriva istina o ustaškom logoru Jasenovac.

Najavio da će hrvatska Vlada oštro prosvjedovati protiv takvih i sličnih pokušaja, a u njezino ime izrazio je odlučnost da se trajno potiču i pomažu znanstvena istraživanja o zločinima i broju žrtava u ustaškom logoru Jasenovac.

Pobjeda antifašizma pobjeda je vrijednosti utkanih u modernu Europu i Hrvatsku, koja je toj pobjedi dala velik i snažan doprinos, rekao je Sanader. Podsjetio je da je opredijeljenost za antifašističke vrijednosti nedavno iskazana i u Hrvatskom saboru donošenjem Deklaracije o antifašizmu.

Slavko Goldstein je istaknuo da su istupi najviših predstavnika državne vlasti na komemoracijama u Jasenovcu posljednjih godina dali novi primjereni odnos prema tom traumatskom mjestu hrvatske povijesti.

"Dugo godina trajale su ideologizacije, politizacije, manipulacije s tim pojmom. Čak i u nedavnoj prošlosti, prije 10 godina bilo je drugih vrsta manipulacija, minimalizacija, relativizacija i zataškavanja", rekao je i dodao da zbog toga što je tada bio najglasniji kritičar, ističe da sadašnja vlast ima "najpoželjnije primjereni odnos prema žrtvama Jasenovca, prema Jasenovcu".

"Ne upliće se na politički način u naš posao. Ostavlja nas i stimulira da utvrđujemo istinu o logoru Jasenovac", rekao je i istaknuo da je već afirmirana istina da je Jasenovac prije svega, pored radnog i sabirnog, bio logor smrti.

Osvrnuvši se na komemoraciju u Donjoj Gradini u BiH, kritizirao je govore i materijale uz taj skup zbog optužbi da hrvatska vlast politički manipulira pojmom Jasenovac i zbog oživljavanja brojke od 700.000 ubijenih u Jasenovcu. Ta je brojka, upozorio je, bila upotrijebljena kao argument za napad na Hrvatsku, nova ubijanja i optužbe na cjelokupan hrvatski narod. Zbog toga smo je dužni ispitati, kazao je.

U Spomenpodručju Jasenovac će se to učiniti na najprimjereniji način, rekao je Goldstein, koji je podsjetio da je još 1964. Statistički zavod Jugoslavije 1964. došao do brojke od 59.188 poimenično nabrojenih žrtava. "No, to je tada stavljeno pod embargo jer nije bilo u skladu s nekim službenim procjenama. Dvojica demografa statističara UN-a dr. Bogoljub Kocović, Srbin, u Parizu i ing. Žerjavić u Zagrebu izvršili su demografsko statistička istraživanja koja se podudaraju sa spomenutim popisom. I konačno imamo popis 80.022 žrtve koji je sastavio Muzej genocida u Beogradu".

"Svi ti popisi bit će ugrađeni u stalni postav izložbe koja se priprema. Svaka žrtva dobit će svoje ime. To će biti uspostavljanje identiteta žrtve i bit će najprimjereniji odgovor na sva nagađanja", rekao je Goldstein.

Po njegovim riječima, za sada se broj žrtava procjenjuje između 80 i 100 tisuća. "Tu prema Žerjaviću ima 52000 Srba, oko 16 do 17 tisuća Židova, oko 12.000 Hrvata i najmanje 10.000 Roma. Bilo je tu Slovenaca, pripadnika mađarske, češke, čak i njemačke nacionalne manjine." Sve će to biti poimenično popisano kao u Yad Vashemu u Jeruzalemu te u Muzeju holokausta u Washingtonu, rekao je Slavko Goldstein.

Kod spomenika Cvijet vijence su položili i počast odali predstavnici preživjelih zatočenika jasenovačkog logora iz Hrvatske, Federacije BiH, Slovenije te Srbije i Crne Gore. U ime hrvatske Vlade to su učinili premijer Sanader i ministar kulture Božo Biškupić, u ime Hrvatskog sabora potpredsjednik Luka Bebić, izaslanstva članova diplomatskog zbora u RH, antifašističke udruge, izaslanstva Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj, Sisačko-moslavačke županije, Općine Jasenovac, političkih stranaka, nevladinih udruga i mnogi drugi.

Pročitajte više