U Kanadi počeli parlamentarni izbori

Prva birališta otvorena su u ponedjeljak ujutro na Atlantskoj obali u Kanadi gdje se održavaju parlamentarni izbori koji bi mogli na vlast dovesti konzervativce nakon 12godišnje vladavine liberala.

Sve predizborne ankete provedene zadnjih dana davale su konzervativcima koje vodi Stephen Harper prednost od desetak posto glasova pred liberalima premijera Paula Martina.

Prva birališta otvorena su u ponedjeljak ujutro u pokrajini Nova Zemlja i Labrador (13 sati po srednjoeuropskom vremenu) a slijedit će ostale pokrajine u Kanadi podijeljenoj na šest vremenskih zona.

Izbore je izazvalo krajem studenoga izglasavanje nepovjerenja manjinskoj vladi Paula Martina jer je oporba u parlamentu ocijenila da su liberali izgubili moralni autoritet voditi zemlju nakon izbijanja skandala oko pronevjere novca.

Ako su predizborna ispitivanja javnog mnijenja točna Harper ne bi trebao imati poteškoća sastaviti manjinsku vladu no vjerojatno neće uspjeti dobiti apsolutnu većinu od 155 zastupnika u Donjem domu parlamenta od 308 zastupnika. U tom kontekstu će, pretpostavlja se, važnu ulogu igrati Nova demokratska stranka (ljevica) te Quebečki blok, stranka koja zagovara neovisnost Quebeca od ostatka Kanade.

(Hina) xrt ydgk



Pročitajte više