U Kini ubijeno 16 policajaca

NEIDENTIFICIRANI napadači ubili su 16 policajaca u napadu na jednu pograničnu postaju u kineskoj pokrajini Xinjiang naseljenoj pretežito muslimanima, prenosi BBC.

Napadači su se dovezli do postaje u Kašgaru na koju su bacili dvije granate. Napad se dogodio jutros oko osam sati po lokalnom vremenu, a u njemu je ozlijeđeno još 16 pripadnika pogranične policije.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napad, međutim kineski mediji podsjećaju na nedavni napad za koji je odgovornost preuzela jedna militantna islamistička skupina iz Kine.

Kineska agencija Xinhua u šturom je priopćenju izvijestila da su dvojica napadača uhvaćena u jednom kamionu za odvoz otpada koji se nalazio na mjestu napada. Kamion je korišten za probijanje barijere i nasilni ulazak unutar pogranične postaje.

Ista je skupina najavila napade tijekom održavanja Olimpijskih igara koje trebaju početi u petak.

Pokrajina Xinjiang naseljena je muslimanima Ujgurima čiji separatisti desetljećima provode manje kampanje sa ciljem odcjepljenja od kineske vlasti, a skupine za ljudska prava povremeno izvješćuju da vlasti u Pekingu ne poštuju prava Ujgura.

R.I.
Foto: AFP arhiva

Pročitajte više