U Kini uhićeno sedam katoličkih svećenika

KINA je u srijedu navečer uhitila sedam rimokatoličkih svećenika, potaknuvši na taj način sumnje oko pitanja želi li kineska vlada uistinu poboljšanje odnosa s Vatikanom tijekom pontifikata novoizabranog Pape, izvijestile su u četvrtak skupine za zaštitu ljudskih prava.

Kina je veze sa Svetom Stolicom prekinula 1951., dvije godine nakon što su na vlast došli komunisti, protjeravši iz zemlje strani kler.

Zaklada kardinala Kunga koja djeluje u Sjedinjenim Državama, a cilj joj je promicati vrijednosti rimokatoličke crkve u Kini, izvijestila je kako su svećenici uhićeni u srijedu navečer u selu Wuqiu u pokrajini Hebei nedaleko od Pekinga, te da su se upravo vraćali iz posjeta biskupu Jia Zhiguou kojega su vlasti nakon mjesec dana pustile iz pritvora, što se poklopilo s razdobljem žalovanja za Ivanom Pavlom II. i imenovanjem Benedikta XVI. novim papom.

"To je potpuno nelogično - kako kineska vlada može svijetu i papi Benediktu XVI. govoriti o volji za poboljšanjem odnosa između Kine i Vatikana, istodobno držeći u zatvoru Papine svećenike?", rekao je za Reuters predsjednik Zaklade Joseph Kung. Vatikan vjeruje da u Kini ima osam milijuna vjernika.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova odbilo je izravno komentirati informacije o uhićenjima, ali je glasnogovornik kazao kako se u Kini "ljudi ne uhićuju zbog vjerskih razloga".

"Kina je zemlja u kojoj vladaju zakoni, a kineska ih vlada poštuje i na taj način štiti slobodu stanovnika na izbor vjere", rekao je glasnogovornik.

Pročitajte više