U KONGU SPRIJEČEN POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA, UHIĆENO 15 OSOBA

Vladine snage u nedjelju su u Kongu očigledno osujetile pokušaj državnog udara nakon napada na vojne objekte i zgradu televizije u glavnom gradu Kinshasi, što su ga izveli vojnici koji su prije sedam godina napustili zemlju kada je svrgnut bivši diktator Mobutu Sese Seko, izjavio je britanski veleposlanik u Kongu. L

Vlada je odbila objaviti o kakvoj se vrsti nasilja radilo, navodeći tek da administracija predsjednika Josepha Kabile ostaje na vlasti.

"Situaciju držimo pod kontrolom", rekao je glasnogovornik vlade Vital Kamerhe, a ministar unutarnjih poslova Theophile Mbemba kazao je da napad neće destabilizirati vladu.

"Bio je to napad vojnog osoblja koje je željelo potkopati unutarnju sigurnost kongoanske države", rekao je ministar Mbemba na konferenciji za tisak.

Borci koji su bili lojalni, sada pokojnom, Mobutuu, nalaze se među onima koji su izveli napad, rekao je britanski veleposlanik Jim Atkinson za AP.

Mobutua je 1997. svrgnuo Laurent Kabila, otac današnjeg predsjednika Josepha.

Napad predstavlja prvu veću prijetnju vladi koja treba ujediniti i stabilizirati Kongo nakon razornog petogodišnjeg građanskog rata u kojem je, prema procjenama, palo oko tri milijuna žrtava, uglavnom od ratom izazvane gladi i bolesti.

Napad je počeo prije zore, a topnička i rafalna paljba odjekivala je oko četiri sata, sve do kasnog prijepodneva kada su vladine snage uspjele odbiti napadače.

Kongoanski dužnosnici kažu da su ciljevi napada bili vojarna kraj predsjedničkog ureda, vojni aerodrom, mornaričko brodogradilište na rijeci Kongo i sjedište nacionalne radiotelevizije.

Snage sigurnosti uhitile su 15 osoba, rekao je glasnogovornik vlade dodajući da se nepoznati broj napadača, koji su bili u civilnoj odjeći, razbježao po gradu s oružjem. U borbi je, po njegovim riječima, ubijen jedan vojnik a dva su ranjena.

Među 15 uhićenih napadača, koji su pokazani novinarima, neki su bili ranjeni.

Nakon sukoba, snage sigurnosti zaplijenile su šest ručnih bacača, dva minobacača, 30 granata, 75 automatskih pušaka AK-47 i više tisuća komada streljiva, objavila je vojska.

(Hina) xdh

Pročitajte više