U KOSTRENI PROSVJEDI ZA PREMJEŠTANJE DOKA VIKTORA LENCA

U kostrenskoj uvali Žurkovo danas su održani prosvjedna regata i skup na kojima je nekoliko stotina građana prosvjedovalo protiv postavljanja plutajućeg remontnog Doka 11 brodogradilišta Viktora Lenca ispred lukobrana uvale Martinšćica i tražilo da se dok vrati u Uvalu.

Prosvjede je organizirala Općina Kostrena čiji čelnici smatraju da je dok trebao biti usidren u uvali Martinšćica te da njegovo smještanje izvan uvale nije u skladu sa zakonskim propisima.

U prosvjednoj je regati sudjelovalo stotinjak jedrilica i brodica sportskih udruga i pojedinačnih vlasnika plovila. Isplovivši iz Žurkova oplovili su granicu koncesijskog područja Viktora Lenca te se, nakon okretanja u Pećinama, vratili do Žurkova.

Nakon povratka brodica u Žurkovu je održan prosvjedni skup.

Načelnik Općine Kostrene Miroslav Uljan kazao je da je brodogradilište Viktor Lenac trebalo uvažiti mišljenje lokalne uprave i dok smjestiti u Uvali. Ustvrdio je da brodogradilište nije zatražilo ni dobilo suglasnost Općine za njegovo postavljanje. Smatra da se dok ispred uvale Martinšćica nalazi protivno važećoj prostornoj dokumentaciji: Prostornom planu primorsko-goranske županije, Prostornom planu Općine Kostrene i Detaljnom planu uređenja industrijske i radne zone Martinšćice.

Prosvjedima mještani Kostrene iskazuju svoj stav, rekao je Uljan, dodavši da Općina Kostrena zahtijeva da nadležna ministarstva postupaju u skladu s propisima.

Predsjednik Općinskog vijeća Ljubomir Paškvan kazao je da je Općina Kostrena redovnim zakonskim putem od srpnja prošle godine pokušavala spriječiti postavljanje doka izvan Uvale, ali da do sada nije uspjela u tome te da će, ako bude potrebno, postupak protiv doka pokrenuti i na međunarodnom sudu.

Zahtjeve Kostrenjana podržali su saborski zastupnici Željko Glavan i Dario Vasilić, članovi kostrenskih udruga pomorskih kapetana i nautičara i ekološke udruge Eko Kvarnera iz Omišlja.

Brodogradilište Viktor Lenac kupilo je 1999. američki dok izgrađen 1943. godine. Nakon obnove i rekonstrukcije na doku dugačku 261 m, visokom 18 m moći će se obavljati složene preinake i gradnje brodova do 170.000 t nosivosti. Potkraj veljače dok je usidren ispred uvale Martinšćica na dubini od oko 50 m. Obnova doka i izgradnja radilišta za metalne konstrukcije osnova su razvojnog projekta u koji je Viktor Lenac uložio oko 120 milijuna dolara.

Skup u Kostreni protekao je mirno, a po procjeni policije na njemu je bilo oko 300 građana.

Pročitajte više