U Lagosu uveden policijski sat nakon sukoba prosvjednika i policije

Foto: Epa

POLICIJSKI sat na snazi je danas u nigerijskoj državi Lagos, uključujući najveći istoimeni grad te države, pošto je večer prije vojska otvorila vatru na prosvjednike koji unazad dva tjedna diljem zemlje demonstriraju protiv sustavne policijske brutalnosti.

Državni guverner Lagosa potvrdio je da je u pucnjavi na naplatnoj rampi u Lekkiju, trgovinskoj četvrti Lagosa i ishodištu sveopće pobune, ozlijeđeno oko 30 ljudi.

Nigerijska vojska je na Twitteru objavila da njezini vojnici nisu bili prisutni na toj lokaciji, a Amnesty International (AI) javlja da je primio "vjerodostojne i uznemirujuće dokaze o prekomjernoj upotrebi sile" zbog čega je živote u Lekkiju izgubilo više ljudi.

AI također dodaje da istražuje ta ubojstva.

Predsjednik pozvao na smirenje situacije

Vlasti su policijski sat uvele u utorak pošto je guverner objavio da su prosvjedi prerasli u nasilje.

Predsjednik Muhammadu Buhari pozvao je na "smirivanje i razumijevanje" te poručio da će osigurati pravdu žrtvama policijske brutalnost i pokrenuti reformu policijskog sustava.

Tisuće Nigerijaca sudjeluju u prosvjedima koji su prvotno bili usmjereni protiv posebne policijske jedinice Specijalni vod za borbu protiv pljački (SARS).

Udruge za ljudska prava optužuju pripadnike SARS-a za iznudu, maltretiranje, mučenja i ubojstva.

Jedinica je raspuštena 11. listopada, ali prosvjedi se nastavljaju sa zahtjevima za sveobuhvatnom reformom snaga reda.

Pročitajte više