U Libanonu izbilo antisirijsko nasilje. Tuku Sirijce na ulicama, uništavaju im aute

Ilustracija: EPA

Privremeni libanonski ministar unutarnjih poslova izjavio je da ovotjedno ubojstvo lokalnog političara od strane, kako vlasti kažu, bande sirijskih državljana, signalizira potrebu da se ograniči broj izbjeglica koje ulaze u zemlju iz susjedne Sirije.

Bassam Mawlawi također je pozvao Libanonce da pokažu suzdržanost usred rastućih napetosti oko ubojstva Pascalea Suleimana iz kršćansko-nacionalističke stranke Libanonske snage. Ubojstvo političara rezultiralo je antisirijskim nasiljem i pogoršalo političke napetosti među duboko podijeljenim Libanoncima.

Oko 35 posto zatvorenika su sirijski državljani

Libanonski vojni dužnosnici priopćili su kako je Suleiman ubijen u sjevernom Libanonu tijekom pljačke, ali stranka Libanonske snage sumnja na političke motive. Sićušna mediteranska zemlja s preko 6 milijuna ljudi, ugošćuje oko 785.000 registriranih sirijskih izbjeglica, stoji u podacima Agencije UN-a za izbjeglice. 

"Vidimo sve više zločina koje su počinili Sirijci", kazao je Mawlawi na konferenciji za novinare nakon sastanka sa sigurnosnim i vojnim dužnosnicima. Dodao je kako su oko 35 posto zatvorenika u libanonskim zatvorima sirijski državljani.

"Sirijska prisutnost u Libanonu mora biti ograničena, a mi smo sigurnosnim snagama naglasili potrebu striktne provedbe libanonskih zakona nad raseljenim Sirijcima", poručio je. Pojavile su se i snimke bijesnih Libanonaca koji tuku Sirijce na ulicama i uništavaju automobile sirijskih registarskih oznaka u različitim dijelovima zemlje.

Neki sumnjaju da je Hezbollah povezan s ubojstvom

Suleiman je nestao u nedjelju, a njegovo tijelo je pronađeno sljedećeg dana. Ubojstvo je također pogoršalo političke i sektaške sukobe među podijeljenim političkim skupinama u Libanonu. "Pozivam Libanonce da budu racionalni te da ne budu uvučeni u reakcije i incidente koji štete sigurnosti", naglasio je Mawlawi, ponavljajući izjavu iz ureda premijera Najiba Mikatija.

Stranka Libanonske snage najotvoreniji je protivnik islamske militantne skupine Hezbollah, što je izazvalo optužbe da je Hezbollah umiješan u Suleimanovo ubojstvo. Protivnici Hezbollaha kritični su prema tekućim sukobima militanata s izraelskom vojskom, zbog straha da bi se rat mogao preliti na Libanon. 

Neimenovani pravosudni dužnosnici potvrdili su za Associated Press kako su zbog ubojstva uhićeni žena i dva muškarca, koji su navodno priznali da su radili za bandu čiji je vođa u Siriji. Suleiman se opirao krađi njegovog automobila i napadači su ga nekoliko puta udarili stražnjim dijelom pištolja prije nego što su ga bacili u prtljažnik gdje se vjerojatno ugušio, objasnili su dužnosnici. 

Pročitajte više