U Mađarskoj napreduje cijepljenje, otvaraju se terase restorana

Foto: EPA

MAĐARSKA bi, zahvaljujući ubrzanom cijepljenju te u cilju daljnjeg pokretanja ekonomije, trebala otvoriti terase restorana i skratiti policijski sat, kazao je u četvrtak šef ureda premijera Viktora Orbana.

Gergely Gulyas je rekao da bi do petka protiv novog koronavirusa moglo biti cijepljeno 3.5 milijuna Mađara te da bi do početka sljedećeg tjedna taj broj mogao narasti na četiri milijuna, ili na oko 40 posto od 10 milijuna stanovnika.

Po njegovim riječima, to bi moglo omogućiti dodatno ublažavanje mjera protiv pandemije, o čemu će javnost uskoro obavijestiti premijer Orban.

Mađarska je među predvodnicima u cijepljenu u Europskoj uniji, no tu je zemlju, kao i cijelu srednju Europu, treći val pandemije vrlo teško pogodio, s jednom od najvećih stopa smrtnosti u Europi.

Bolnice su još uvijek pune, no vrhunac trećeg vala je dosegnuo svoj maksimum i broj oboljelih pada.

Gulyas je kazao da će Mađarska sljedeći tjedan primiti dodatnih milijun doza cjepiva kineskog Sinopharma te također nove pošiljke Sputnika V i Pfizera.

Mađarska je počela s ponovnim otvaranjem ekonomije početkom mjeseca, kada su otvorene trgovine, a restorani su mogli raditi hranu samo za van ili s dostavom.

Hoteli i dalje rade samo za poslovne goste, a nastava u školama se odvija na daljinu.

U zemlji je do sada zabilježeno 760.967 slučajeva zaraze i 26.000 umrlih.

Pročitajte više