U Makedoniji zbog štrajka blokada željezničkog prometa

U Makedoniji je u četvrtak, drugi dan za redom, blokiran željeznički promet, jer zaposlenici na željeznicama štrajkaju zbog najavljenog otpuštanja 800 radnika s otpremninom od samo dvije tisuće eura. L

U blokadi, koja traje već drugi dan, ne prometuje ni jedini međunarodni vlak Solun-Ljubljana, preko Skopja, Beograda i Zagreba.

Željezničari štrajkaju zbog najavljenog otpuštanja 800 zaposlenih sa samo dvije tisuće eura otpremnine, umjesto sedam tisuća, kako im je vlada prvotno obećala.

Otpuštanja na željeznici najavljena su još prije godinu dana u okviru pretvorbe toga javnog poduzeća, koju zahtijeva Svjetska banka kao uvjet za nastavak aranžmana s Makedonijom.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Makedonskih željeznica Marjan Ristevski ističe da su radnici svjesni da do toga mora doći, ali pod uvjetima koje im je vlada prije obećala, a o čemu sada uopće ne želi razgovarati.

Osim toga, Ristevski tvrdi da se rade popisi za otpuštanje po nacionalnoj i stranačkoj pripadnosti i da nitko ne obrazlaže po kojim kriterijima će biti otpušteno toliko ljudi.

(Hina) xdam ybr

Pročitajte više