U Medovu Docu održani "Raosovi dani" u povodu 17. obljetnice smrti velikog književnika

U Medovu Docu u Imotskoj krajini, ispred rodne kuće književnika Ivana Raosa, u povodu 17. obljetnice njegove smrti održana je danas manifestacija "Raosovi dani", u organizaciji istoimene kulturne udruge iz Imotskog, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Splitsko dalmatinske županije i Općine Lovreć.

Na svečanosti su dodjeljene nagrade "Ivan Raos 2004." za najbolji monodramski tekst od 24 pristigla na ovogodišnji natječaj.

Stručno povjerenstvo koje čine predsjednik Nedjeljko Mihanović te Hrvojka Mihanović - Salopek, Ana Lederer, Nevenka Nekić i Branka Buljan, nagradu "Ivan Raos 2004." za najbolji monodramski tekst dodijelilo je Ljiljani Matković - Pinter, autorici monodrame "Da pitaju kenjca". Uz novčanu nagradu prvonagrađenoj autorici pripada i grafika akademske slikarice - grafičarke Antonije Gudelj.

S obzirom da su na natečaj pristigla čak 24 kvalitetna monodramska teksta, povjerenstvo je odlučilo trojici autora dodjeliti posebne pohvale. To su Rajko Gubo za monodramu "Moj Ivane", Eva Viola za "Živote, volim te" i Robert Marić za "Tihu noć". Također su im uručene i grafike iste autorice.

Uz dodjelu nagrada održana je i stručna tribina o liku i djelu Ivana Raosa u hrvatskoj književnosti. Dr. Nedjeljko Mihanović govorio je o samom Raosu, a prof. Ivan Basić - Bekavac o latinskim imenima osoba i zemljopisnim pojmovima u književnikovu romanu "Zloduh vlasti". Dr. Rajko Glibo, pak, izlagao je o Ivanu Raosu i usmenonarodnoj književnosti njegova kraja.

Program, koji je počeo okupljanjem ispred rodne kuće velikana hrvatske književnosti i polaganjem vijenaca na njegov grob u Medovu Docu, završava večeras koncertom u crkvi Svetoga Ilije u Studencima.

(Hina) xdstr yln

Pročitajte više