U Milanu održan radni sastanak talijanskih i hrvatskih drvoprerađivača

Predstavnici Udruge drvoprerađivača Hrvatske, koje djeluje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, i krovne talijanske udruge drvne industrije i industrije namještaja "Federlegno" održali su danas radni sastanak u sklopu sajma namještaja "Il Salone" u Milanu.

Po riječima Marijana Kavrana iz Centra za promicanje i razvoj drvne industrije, sastanak je ostvaren nakon posjeta talijanskog izaslanstva u veljači ove godine. Dosadašnji kontakti tvrtaka vezanih za drvnu industriju ocijenjeni su dobrim temeljima za proširenje suradnje. Zaključeno je da suradnju treba prilagoditi kretanjima na svjetskom tržištu i prilikama u dvjema zemljama, te je dogovoreno da će hrvatska strana pripremiti podatke o mogućim talijanskim ulaganjima u domaću preradu drva.

Kavran je istaknuo da je Italija na prvome mjestu u svijetu u proizvodnji namještaja, te da u tom sektoru radi 411.000 ljudi u 83.300 tvrtki.

Hrvatska je, pak, glavni vanjskotrgovački partner Italije u jugoistočnoj Europi, a kad je riječ o namještaju - na drugom je mjestu, iza Rusije. Osim toga, Hrvatska je glavni dobavljač piljene građe i poluproizvoda od hrasta, te jedan od većih dobavljača bukove građe, a istodobno iz Italije uvozi veliku količinu gotovog namještaja.

Hrvatski predstavnici istaknuli su kako nisu zadovoljni stupnjem finalizacije prerade drva u domaćoj drvnoj industriji, te da Udruga to želi promijeniti - smanjiti izvoz sirovina i povećati udjel domaćih finalnih proizvoda. To bi se, među ostalim, moglo ostvariti povezivanjem s talijanskim drvoprerađivačima i uključivanjem dizajnera u domaću preradu drva i industriju namještaja, koji bi svoje usluge mogli ponuditi i talijanskim tvrtkama.

Predstavnici talijanskih drvoprerađivača istaknuli su da je potrebno razmotriti i tržišno vrednovati sve mogućnosti suradnje koje je ponudilo hrvatsko izaslanstvo, rekao je Kavran.

Pozvali su hrvatske dizajnere da se prijave za sljedeći sajam u Milanu. Naime, ove godine na tom sajmu sudjeluje 440 mladih dizajnera iz 21 dizajnerske škole, a talijanske tvrtke sve se više koriste uslugama stranih dizajnera kako bi zadržale vodstvo u dizajniranju namještaja.

Talijanski predstavnici zainteresirani su za povezivanje s proizvođačima, ulaganja u hrvatske tvrtke, bolje organiziranu lokalnu proizvodnju, umrežavanje proizvođača i uspostavu raznih oblika industrijskih distrikta ili clustera u Hrvatskoj. Na sastanku je bilo riječi i o zajedničkoj edukaciji radi bržeg osposobljavanja hrvatskih kadrova i lakšeg usvajanja tehnoloških i marketinških standarda nužnih za rad na svjetskom trzištu.

Dogovoren je i uzvratni posjet talijanskih drvoprerađivača u svibnju ili lipnju, kada će početi i pregovori o konkretnim projektima i zajedničkoj proizvodnji, rekao je Kavran.

(Hina) xhšup ymć

Pročitajte više