U more kod Brodosplita i dalje istječe mazut

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

U MORE Kaštelanskog zaljeva puna dva tjedna istječe mazut te uzrokuje ozbiljno onečišćenje. Državni inspektorat je utvrdio da mazut u podzemni odvodni sustav istječe iz ratne luke Lora.

Lokacija smještena na području Brodosplita je osigurana i onečišćenja ne izlaze u zaljev iz kruga brodogradilišta. 

"Mi kada smo krenuli 20. rujna, imali smo plan i održali ga do današnjeg dana. Drugo istjecanje bilo je 2. listopada, znamo da je na ovom području pala kiša. Iz tih oborinskih kanala je nama nešto isteklo u more. Morate znati da smo mi cijelo vrijeme radili na šahtovima kako ne bi dopustili da istječe u more", rekao je za HRT Željko Kuštera, zapovjednik Županijskog operativnog centra.

Postavljene su tri barijere

Tri barijere su postavljene nakon incidenta kako se mazut ne bi širio dalje, a luka je zatvorena plutajućom branom. Zato je stanje u akvatoriju Brodosplita ostalo nepromijenjeno. 

"Cijevi bi se u narednom tjednu trebale očistiti. Puno toga mazuta je izvađeno iz šahti, radi se s tri cisterne. Vidjeli ste da smo to sada lokalizirali oko teglenice DB 129 koja je tamo, da imaju tri barijere, imaju apsorbirajuće brane, imaju plutače, brane na napuhavanje, plus samoupijajuće krpe, ne dopuštamo da nam to ide iz teglenice prema van", kaže Kuštera.

Iz mora prikupljeno 206 kubičnih metara zauljenih voda

Do jučer je u akvatoriju Brodosplita prikupljeno 206 kubičnih metara zauljenih voda i 7.548 kilograma krutog otpada, podaci su to iz Županijskog operativnog centra u Splitu.

Tek će se utvrditi tko je odgovoran za to što su tone mazuta iz Lore završile u sustavu odvodnje kojim se koriste i Brodosplit i Spaladium arena, izvještava HRT.

 

Pročitajte više